'Verhaal over wanddoeken in Nieuwe en Boven Pekela is op niets gebaseerd'

Er zouden volgens Henk Snakenborg vergevorderde plannen zijn om Nieuwe en Boven Pekela op te vrolijken met twintig wanddoeken van drie bij één meter. Op de doeken zouden oude foto's en ansichtkaarten van beide plaatsen, uit het archief van De Roegbainders, komen. "Dit verhaal is op niets gebaseerd", laat secretaris Bert Panneman van Stichting De Roegbainders Nieuwe en Boven Pekela weten.

De wanddoeken zouden bekostigd worden met de subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds en met steun van particulieren die lid zijn van zijn Facebookgroep ‘De Roegbainders’. In de groep zitten bijna 3500 leden. Ook zou voor de resterende financiering zijn aangeklopt bij de gemeente Pekela en bij de Gasunie, zo liet Snakenborg aan het Dagblad van het Noorden weten.

Snakenborg gaat, volgens Panneman, met dit verhaal zijn boekje te buiten. "Henk heeft geen rooie cent voor de spandoeken." Panneman beweert dat Snakenborg ook niet de beschikking heeft over het geld, het gaat om 1500 euro, van het Prins Bernhard Cultuurfonds. "Het subsidiebedrag van het Prins Bernhard Cultuurfonds is niet gegeven aan Henk, maar aan de Stichting De Roegbainders Nieuwe en Boven Pekela."

'Henk heeft per 30 september zijn taken als penningmeester neergelegd'

Bovendien maakt Snakenborg sinds 30 september geen deel meer uit van het bestuur van Stichting De Roegbainders Nieuwe en Boven Pekela. "Henk heeft per 30 september zijn taken als penningmeester neergelegd", aldus Panneman. "Hij mag niet meer naar buiten treden uit naam van Stichting De Roegbainders Nieuwe en Boven Pekela." Dit zou, middels een overeenkomst, ook door Snakenborg getekend, bekrachtigd zijn.

Waar Panneman het in het midden laat waarom Snakenborg geen penningmeester meer is, is Joop Bondrager een stuk duidelijker. De voorzitter van Stichting De Roegbainders Nieuwe en Boven Pekela laat weten dat Snakenborg uit het bestuur is gezet, nadat er een flink geldbedrag verdwenen bleek te zijn. Het zou gaan om 800 euro. "Wij hebben als bestuur Henk meerdere malen gesommeerd het geld, dat hij heeft gebruikt voor privédoeleinden, terug te betalen, maar tot op heden doet hij dat niet."

Bondrager heeft daarom het contact met Snakenborg verbroken. "Ik heb Henk een aantal keren aan de telefoon gehad om over het verdwenen geld en andere kwesties te praten. Zo heeft hij ook een aantal usb-sticks met oude foto's van Nieuwe en Oude Pekela verkocht. En datzelfde heeft hij gedaan met een aantal grote gesealde foto's."

De gesprekken tussen Snakenborg en Bondrager verliepen, zo zegt laatstgenoemde, niet bepaald in harmonie. "Henk begon te schelden en allerlei onzin uit te kramen. Daarop heb ik het contact met hem definitief verbroken. Ik dacht: je bekijkt het verder maar."

Aangifte bij politie

Om het geld, dat toebehoort aan de stichting terug te krijgen, heeft Stichting De Roegbainders Nieuwe en Boven Pekela aangifte gedaan bij de politie. Bondrager hoopt het geld ooit terug te krijgen, maar heeft er een hard hoofd in. "Henk is, volgens mij, onlangs uit zijn huis gezet, dus veel geld zal er niet meer zijn."

Bondrager vindt dat het Snakenborg zou sieren zijn Facebookpagina De Roegbainders op zwart te zetten, maar hij is ook wel zo realistisch dat dat niet zal gebeuren. "Henk zegt dat die naam, De Roegbainders, van hem is."

Snakenborg is inderdaad, in oktober 2017, de Facebookpagina De Roegbainders gestart. Later kwamen Bondrager en Panneman de gelederen versterken. Mei dit jaar werd De Roegbainders een stichting, die zich zich ten doel heeft gesteld het verleden van de Veenkoloniale dorpen Nieuwe en Boven Pekela in kaart te brengen. De naam veranderde in Stichting De Roegbainders Nieuwe & Boven Pekela. De akte werd ondertekend bij notaris Willem Egbert Niemeijer in Borger.

Nu zijn er dus twee Facebookgroepen met oude foto's van Nieuwe en Boven Pekela; die van Snakenborg (De Roegbainders) en die van Stichting De Roegbainders Nieuwe en Boven Pekela.

Korte reactie

In een korte reactie laat Snakenborg zijn taak als penningmeester bij Stichting De Roegbainders Nieuwe & Boven Pekela te hebben neergelegd vanwege gezondheidsredenen. Van het verdwenen geld weet hij niets. "Ik ben nu niet in de gelegenheid lang te praten. Morgenvroeg heb ik alle tijd. Dan zal ik alles uitleggen."

Wordt vervolgd.....