Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach in kerk Oostwold (voor dertig personen)

Pieter Dirksen voert zondag 25 oktober op klavecimbel de wereldberoemde Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach uit in de kerk van Oostwold, aanvang 15.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen mogen er dertig bezoekers aanwezig zijn bij het optreden.

In 1741 sloot Johann Sebastian Bach zijn vierdelige Clavier-Ubung af met een groots opgezet variatiewerk waarmee hij, na het uitstapje naar het orgel in deel 3, weer terugkeert bij het (tweemanualige) clavecimbel waarvoor ook de delen 1 en 2 geschreven zijn. Omdat de dertig variaties volgens traditie voor de jonge Johann Gottlieb Goldberg gecomponeerd zouden zijn om Graaf Keyserlingk door diens slapeloze nachten heen te helpen staat dit werk te boek als de Goldbergvariaties. Waarschijnlijker is echter dat Bach het werk vooral heeft geschreven voor zijn geliefde oudste zoon Wilhelm Friedemann, die een uitzonderlijk virtuoos moet zijn geweest en die de leraar was van Goldberg.

Recitals

Pieter Dirksen geeft recitals op klavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. Daarnaast zijn vooral zijn talrijke studies betreffende de muziek van Johann Sebastian Bach bekend geworden. Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van de zeventiende eeuw: de Engelse virginalisten, Sweelinck, de Noordduitse school, Froberger, het mediterrane repertoire, de Franse ‘klassieke’ traditie.

Reserveren

Het concert duurt, inclusief pauze, een kleine twee uur. De entree bedraagt 12,50 euro. Reserveren is verplicht. Dit kan bij Jan Drewel, via dreweljan@gmail.com of 06-12860823

De Protestantse kerk van Oostwold is aan de Goldhoorn 8.