Onderzoek RIVM en GGD's: Nederlander steeds banger om Covid-19 te krijgen

Het aantal Nederlanders, dat de afgelopen tijd positief test op Covid-19 stijgt en daarmee ook de angst onder de bevolking. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD's.

Een op de vijf mensen - 48.000 Nederlanders deden mee aan de enquête - gaat ervan uit dat ze in de komende periode besmet zullen raken. In september was dat nog slechts 10 procent van de ondervraagden. Veel mensen voelen zich als gevolg van de coronapandemie en de coronamaatregelen bang en hulpeloos.

Het vertrouwen in de aanpak van de overheid is deze maand, in vergelijking met een maand eerder, flink gedaald. Iets meer dan de helft van de ondervraagden heeft nog vertrouwen in de aanpak van de overheid; in september lag dit percentage nog op bijna 80 procent.

Nerderland staat er, in vergelijking met andere Europese landen, ook niet goed voor. Alleen in Tsjechië (701,9 per 100.000 inwoners) en België (577,9 per 100.000) zijn - in de afgelopen veertien dagen - meer mensen positief gestest. Het aantal Nederlanders dat aan de gevolgen van Covid-19 sterft (1,6 per 100.000) is daarentegen laag.

Wereldwijd stierven er tot nu toe ruim 1,1 miljoen mensen aan Covid-19; omgerekend 0,086 procent van de totale bevolking op aarde.