Klots - Lijnvlucht (column David Stolk)

Hoe zal dat gegaan zijn? In huize Van Oranje. ‘Pap? Gaan we nog naar Griekenland? Ja, Lex, dat kan toch wel? Het is gewoon code geel.’ Waarschijnlijk heeft hij er geen goed gevoel bij, maar ja groepsdruk van vier vrouwen, dan zwicht je wel.

Onze koning die het goede voorbeeld moet geven, is snel overtuigd als hij denkt aan zijn nieuwe boot van twee miljoen. Die moet nodig gepoetst. En de motoren moeten draaien, wil de boot zijn waarde behouden. Anders gooi je belastinggeld zo de Adriatische zee in. Iets wat de Grieken wel gewend zijn, maar dat terzijde.

De gehele economie wordt inmiddels lamgelegd. Cafés, restaurants, theaters en discotheken snakken naar een beetje adem. Of in ieder geval een klein lichtpuntje aan het einde van de donkere tunnel. Ik ben geen complotgekkie maar deze branches worden wel heel hard geraakt en ondersteuning is summier. Terwijl andere branches profiteren van de vele regelingen. Waaronder de ‘trots’ van de natie, de KLM.

De primus interpares van onze maatschappij, koning Willem-Alexander, vindt dat een privé vliegreisje naar Griekenland, om zijn bootje een goede beurt te geven, prima past in het nieuwe normaal. Hij heeft zelfs loonsverhoging gehad. Althans loon. Loon krijg je naar werken. Zijn uitkering is onlangs verhoogd. Maar hij vliegt liever op kosten van de maatschappij. Je zou dan minimaal verwachten dat de familie een heel duur ticket bij de KLM koopt. Maar nee, het vliegtuig van ons koninkrijk wordt in allerijl geboekt. Geen pottenkijkers. Op een vliegtuigspotter na.

Voor ‘een Oranje’ is het eigenlijk ook niets nieuws onder de zon. Vluchten in tijden van crisis. En dat wij in een diepe crisis zitten, lijkt mij een understatement. Oorlog tegen een onzichtbare vijand. Tachtig jaar geleden was de vijand heel zichtbaar. Toen koningin Wilhelmina de parachutisten boven Den Haag uit de lucht zag vallen, vluchtte zij met haar familie snel naar Londen. Juliana voer door naar Canada. Een kapitein verlaat doorgaans als laatste de boot. Maar als je afstamt van Willem van Oranje krijg je titels gratis, de mores niet.

De slogan ‘Samen tegen corona’ krijgt een hele andere betekenis. Sommige mensen zijn anders samen. Die zijn iets meer gelijk dan het gepeupel. Daar gelden de regels niet voor. Die mogen gaan en staan waar zij willen. En die anderhalve meter? Dat is voor het volk. Ik wist niet dat onze koning pils ook achter de actie #ikdoenietmeermee stond. Blijkbaar wel. Free the people, Lex! Ik snap natuurlijk dat een afspraak met de Griekse minister van Speedboten en Scooterverhuur belangrijk is, maar moet dat nu? Juist nu? Stuur de meiden naar het naastgelegen Tikibad en geef je grasmaaier een goede beurt in plaats van je bootje. En dat kan gewoon thuis. En die vliegtuigen zijn gevaarlijk. Daar kunnen zomaar mensen uitvallen, vraag maar aan je schoonfamilie.