Circus Bossle blij met stro, hooi, geld en eten: 'Wij moeten elkaar helpen in deze coronatijd'

Hij lacht als de laatste strobaal van de aanhanger gaat. 'Heel erg bedankt'. Na de oproep dat Circus Bossle in zwaar weer zit nu het gestrand is in Blauwestad, stromen de donaties binnen. Een van de weldoeners is de heer Moed, die net zijn aanhanger met stro geleegd zag worden.

"Ik woon even verderop, bij de rotonde. Toen ik las dat het circus hulp nodig had, heb ik meteen een aantal strobalen op de aanhanger geladen en hier naartoe gebracht." Moed heeft zelf nog twee pony's. "Ik had er ooit vier: grootmoeder, moeder, kind en kleinkind." Onlangs overleed 'moeder pony' op 39-jarige leeftijd. "En nu heb ik er nog twee, eentje van 29 jaar en eentje van 25 jaar."

De Winschoter heeft te doen met het circus. "Wij moeten elkaar helpen in deze coronatijd, want ga er maar aan staan. Geen optredens en dus geen geld, terwijl de kosten wel doorgaan."

Dit wordt beaamd door de medewerker van het familiecircus. Hij heeft plaatsgenomen in de deuropening van zijn caravan. Een shaggie op de lip. Zijn blik zegt alles. Ruim zes maanden, toen de zogenoemde intelligente lockdown van kracht werd, stonden de acht artiesten en dertig dieren van het circus, werkloos en zonder inkomsten, in een boerenweiland in het Duitse dorpje Lathen, net over de grens bij Ter Apel.

Najaarstournee

Toen in de zomer de coronamaatregelen werden versoepeld, werd er in allerijl een najaarstournee op poten gezet. De bedoeling was om te gaan toeren door de drie Noordelijke provincies. Nadat het virus weer oplaaide en de teugels werden aangehaald, moest de stekker noodgedwongen weer uit de tournee worden gehaald.

Circus Bossle had op dat moment net haar tenten opgeslagen in Blauwestad en wilde vervolgens naar Vlagtwedde afreizen.

"We waren blij dat we weer voorstellingen konden geven, al was het geen vetpot. Per voorstelling mochten er maar dertig mensen naar binnen, allen voor dezelfde prijs. De mensen mochten ook op de normaliter duurdere logeplaatsen zitten. Om enigszins uit de kosten te komen deden we vier voorstellingen per dag."

Als gevraagd wordt wat het circus per dag aan voer voor de beesten kwijt is, moet hij het antwoord schuldig blijven. "Geen idee, een grote baal hooi kost rond de vijftig euro, en iedere dag gaan er een paar doorheen."

 Eerst eten voor de dieren, dan eten voor ons

(Na een korte pauze) "Weet je dat we nooit bezig zijn geweest met de vraag wat het eten voor de dieren kost? Onze dieren staan namelijk op de eerste plaats. Het is: Eerst eten voor de dieren, dan eten voor ons. In die volgorde. Maar het begint nu wel problematisch te worden. Hoe lang duurt dit nog? en hoe lang houden we dit nog vol?"

Als zijn gesprekspartner hem verteld dat de coronamaatregelen wellicht binnenkort nog strenger worden aangescherpt, omdat het aantal positieve coronatest in Nederland inmiddels de 10.000 zijn gepasseerd, klinkt er een hartgrondige vloek. "Nein, du nimmst mich auf den Arm. Verdammte Scheisse!"

Tijd om afscheid te nemen en hem en zijn collega's sterkte te wensen. 

Weldoeners die Circus Bossle met een donatie (voer of geld) willen ondersteunen, kunnen dit langsbrengen bij het evenemententerrein Strand Zuid aan de Elfenbank in Blauwestad.