'Een jaartje zonder de gewone griep, het zou zomaar kunnen'

In de winter van 2017/2018 lag de oversterfte aan influenza (de 'gewone' griep) in Nederland op meer dan 9400 mensen. In 2020 lijkt influenza een jaartje vrijaf te hebben genomen. Hoe zit dit precies?

Op het moment komt er heel weinig griep voor in de wereld. Normaal is het griepseizoen nu in volle gang in het zuidelijk halfrond waar het winter is, maar ook daar is nu nauwelijks griep te bekennen. Verwacht mag worden dat op het nooderlijk halfrond dit ook het geval zal zijn, al blijft het griepvirus onvoorspelbaar.

Dat zegt Ron Fouchier, viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam en coördinator van het Nationaal Influenzacentrum.

Volgens Fouchier is dat te danken aan de coronamaatregelen; mensen blijven zoveel mogelijk thuis en 'wassen hun handen stuk', zoals premier Mark Rutte dat zo plastich omschrijft.

Het uitblijven van een 'normale' griepgolf zou, volgens hem, ook komen doordat er wereldwijd een coronapandemie is. Simpel gesteld: Als virus A actief is, houdt virus B zich koest.

Fouchier vindt het desondanks verstandig dat kwetsbare personen een griepprik gaan halen. "Als je griep en Covid-19 tegelijk krijgt, ben je er slecht aan toe."

Dat het griepvirus (er zijn een aantal varianten) zich een jaartje afzijdig houdt is, zo stelt Fouchier, geen goed nieuws. In 2019 was er spake van een milde griepepidemie. Als dat dit jaar weer zo is, dan zouden in de winter van 2021/2022 weer meer mensen bevattelijk kunnen zijn voor influenza, zo stelt hij.