Onderzoek: meer consumenten sluiten lening over in coronatijd

Aangeboden door: nederlandskredietcollectief.nl

De lage rentestanden maken het aantrekkelijker dan ooit om geld te lenen. Het zorgt er immers voor dat de kosten relatief laag blijven, waardoor het realiseren van wensen opeens een stuk eenvoudiger is geworden.

Ook mensen die al een lening hebben lopen, kunnen profiteren van de huidige rentestand. Door de bestaande lening over te sluiten of meerdere leningen vervroegd af te lossen met één nieuwe lening, creëer je overzicht en bespaar je bovendien op de kosten. Sinds in Nederland de coronacrisis heerst, zijn maar liefst veertien procent meer leningen overgesloten dan in dezelfde periode vorig jaar. Het levert deze mensen gemiddeld een besparing van vijfhonderd tot duizend euro per jaar op. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief naar het leengedrag van de Nederlanders.

Waarom is de rente zo laag?

De rentestand wordt kunstmatig laag gehouden door de Europese Centrale Bank. Dit wordt bereikt door staatsleningen en bedrijfsleningen op te kopen. Het gevolg is dat er meer geld naar de financiële markten gaat. Vervolgens treedt het systeem van vraag en aanbod in werking. Banken hebben momenteel voldoende geld en hebben het spaargeld van de consumenten dus niet echt nodig. Daarom geven ze er slechts weinig voor en dat ontmoedigt mensen om het geld op de bank te zetten. Juist dat is precies de bedoeling, want als mensen het geld gaan uitgeven, jagen ze daarmee de economie aan. Omgekeerd werkt het natuurlijk ook. Doordat de rente laag is, wordt lenen voordeliger en zullen mensen eerder besluiten om grotere aankopen te doen. De financiering ervan is immers een stuk goedkoper geworden. Ook dit heeft een gunstig effect op de economie.

Zo werkt oversluiten

Bij het oversluiten van een lening sluit je feitelijk een nieuwe lening af ter waarde van de schuld die je open hebt staan bij de kredietverstrekker. Die nieuwe lening is gebaseerd op het huidige rentetarief en dus waarschijnlijk voordeliger dan de vorige. Met het geleende bedrag betaal je direct de oude lening helemaal af. Eventueel zul je dan een boete moeten betalen omdat je de contracttijd van de lening niet uitdient. Vervolgens heb je dus alleen nog die nieuwe lening tegen het lagere rentetarief. Wanneer je meerdere oude leningen hebt lopen, kun je die allemaal vervangen door deze ene nieuwe lening. Daardoor zorg je niet alleen voor lagere maandlasten, maar ook nog eens voor meer overzicht in je financiën.