Grote verschillen in prijzen van WA autoverzekeringen in Nederland

Aangeboden door: Autoverzekering.nl

Zoals je naar alle waarschijnlijkheid wel weet is dat er meerdere opties zijn als je een autoverzekering af wilt sluiten bij een verzekeraar. Zo zijn er al ontzettend veel mogelijkheden doordat er erg veel aanbieders zijn, maar daarnaast wordt de keuze ook bemoeilijkt aangezien er ook nog meerdere soorten dekkingen zijn.

Een all risk autoverzekering is hierbij de meest uitgebreide optie, wat het ook direct het duurst maakt. Heb je een nieuwe auto? Kies dan voor all risk. Is je auto al erg oud? Kies dan voor een goedkope autoverzekering in de vorm van een WA dekking. Alhoewel je als eigenaar van een auto dus de minste premie zult hoeven te betalen als je een WA autoverzekering afsluit, blijkt wel dat de prijzen hiervan behoorlijk uiteen lopen. Dit is opvallend, want normaal gesproken zijn de voorwaarden voor een groot deel hetzelfde. 

Wat is een WA autoverzekering überhaupt?

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. In Nederland is het verplicht om minstens een autoverzekering met deze dekking af te sluiten als je de bezitter van een auto bent. Het is dan ook de minst uitgebreide optie die er is. Een WA autoverzekering zal alleen schade dekken die je aan anderen en aan hun bezittingen toebrengt tijdens een ongeluk. Heb je zelf schade opgelopen? Dit zal niet vergoed worden, al kun je je hiervoor wel aanvullend verzekeren. Daarnaast kun je ook voor een duurdere verzekering kiezen, zoals WA + beperkte casco of WA + volledige casco. Deze laatste optie wordt ook wel een all risk autoverzekering genoemd, waarbij ook schade aan je auto door je eigen schuld of door vandalisme gedekt wordt. Ook alles dat gedekt wordt bij de andere dekkingen valt hieronder, dus ook ruit-, storm- of brandschade. Dit wordt gedekt bij een WA + beperkte casco, net zoals schade door inbraak of diefstal. 

Wat is de goedkoopste WA autoverzekering?

Een goedkope autoverzekering, dat is natuurlijk wat wij Nederlanders willen. Logisch, want waarom zou je te veel betalen voor iets. Onnodig en zonde van het geld. Als je een verzekering met een WA dekking af wilt sluiten voor je auto dan kun je het beste aankloppen bij SNS. Deze verzekeraar heeft namelijk de laagste jaarpremie met een gemiddelde van 327 euro. Naast SNS staan Vereniging Eigen Huis met een ledentarief en ZLM op het podium van de goedkoopste WA autoverzekeringen. De twijfelachtige eer voor de duurste verzekeraar van deze dekking gaat naar De Kilometerverzekering, wat gemiddeld 760 euro kost. Hun polis is gefocust op weinig rijden, waar de dure premie dan ook door komt. Ook Aegon en Nationale-Nederlanden bieden een relatief dure WA autoverzekering aan, al zul je hier wel vele malen minder voor hoeven te betalen dan voor het exemplaar van De Kilometerverzekering. 

Waardoor zijn er grote verschillen in de premies van WA autoverzekeringen?

Er is dus sprake van een groot verschil in de prijs van de duurste en de goedkoopste autoverzekering met een Wettelijke Aansprakelijkheid dekking. Dit komt gemiddeld neer op een verschil van maar liefst meer dan 400 euro. De reden hierachter moet je met name in de kleine lettertjes zoeken, want de verzekeringen dekken in principe dezelfde basis: schade aan anderen en hun spullen. Als je de voorwaarden van de autoverzekeringen dieper uit gaat pluizen dan zul je erachter komen waar de prijsverschillen vandaan komen. Zo kan acceptatiecriteria hier zeker een rol inspelen, net zoals het effect van schadeclaims. Ditzelfde geldt ook voor de premieopbouw. Daarnaast kan het verschil in de premies van de WA verzekeringen ook komen door aanvullende dekkingen en regelingen voor een tweede auto in het huishouden, terwijl ook verschillen in de opzegtermijnen kunnen zitten.