Hoe zit het met het aantal reisbewegingen in de provincie Groningen tijdens de coronapandemie?

Sinds de coronacrisis brengen Nederlanders fors minder tijd door in winkels, supermarkten, het openbaar vervoer en op kantoor, en zijn we steeds meer thuis. Dat blijkt uit het mobiliteitsrapport van Google dat op basis van locatiegegevens op smartphones het reisverkeer in Nederland anoniem in kaart brengt. Deze trend is duidelijk zichtbaar tijdens de tweede coronagolf in de provincie Groningen.

Dit blijkt uit onderzoek van www.glasvezelinternetaanbieding.nl die deze data heeft gevisualiseerd. Vooral rondom het OV, werk en detailhandel en recreatie zien we fors minder reisbewegingen vergeleken met de eerste vijf weken van dit jaar. 

Detailhandel en recreatie
Het landelijke bezoek aan restaurants, cafés, winkelcentrums, themaparken, museums, bibliotheken en bioscopen daalde in oktober met 24 procent ten opzichte het begin van het jaar. Op 18 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-39 procent). In de provincie Groningen nam het bezoek aan de detailhandel en recreatie in oktober gemiddeld af met 24,0 procent. De grootste daling was zichtbaar op 18 oktober (-31,0 procent).

Supermarkten en apotheek
Ook het bezoek aan supermarkten, drogisterijen en apotheken ligt nog ver onder het niveau van pre-corona. In oktober daalde het landelijke aantal bezoeken gemiddeld met 6 procent. Op 8 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-12 procent). In Groningen daalde het aantal reisbewegingen richting supermarkten en apotheken met gemiddeld 6,0 procent. De grootste daling noteren we op 11 oktober (-17,0 procent).

OV-stations
We reizen ook nog steeds een stuk minder met het openbaar vervoer. Het landelijke aantal bezoeken aan metro-, bus- en treinstations daalde in oktober gemiddeld met 44 procent. Op 20 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-50 procent). Het OV-verkeer In de provincie Groningen daalde in oktober gemiddeld met 38,0 procent. Op 15 oktober was hier de grootste krimp zichtbaar (-52,0 procent).

Werk
Nu we steeds meer thuiswerken is het aantal bezoeken aan kantoren en werklocaties fors teruggelopen. Het aantal reisbewegingen richting werk daalde in oktober gemiddeld met 23 procent ten opzichte van pré-corona. De sterkste daling zien we terug op 19 oktober (-40 procent). Ook in Groningen nam het werkverkeer af, gemiddeld met 21,0 procent. 15 Oktober was de dag dat dit het sterkst zichtbaar was (-42,0 procent).

Wonen
Tijdens de tweede coronagolf brengen we met zijn allen meer tijd thuis door. Uit de mobiliteitsgegevens blijkt dat dit in Nederland in oktober is gestegen met 9 procent. In de provincieGroningen nam dit in oktober gemiddeld toe met 8,0 procent.

Over de gegevens
Google verzamelt anonieme locatiegegevens via bijvoorbeeld Google Maps en Android. Het gaat expliciet om geanonimiseerde data van gebruikers die de optie om locatie te delen hebben aanstaan. Normaal gebruikt Google deze gegevens om bijvoorbeeld aan te geven hoe druk het in een winkel of restaurant is. Nu stelt Google deze gegevens ook beschikbaar om te achterhalen of het aantal reisbewegingen richting winkels, horeca, OV, werk en wonen is toe- of afgenomen.