'Coronavirus is een smoesje om van het vuurwerk af te komen'

Verwacht wordt dat het kabinet deze week een verbod op het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling zal instellen. Dit om de zorg, in deze coronapandemie, te ontlasten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel Nederlanders het met een dergelijk verbod eens zijn. Maar wordt de zorg extra belast door vuurwerkslachtoffers of is dit een drogreden?

De vuurwerkbranche stelt dat het kabinet het coronavirus misbruikt voor een al gepland verbod. De organisatie laat aan Nu.nl weten dat tijdens de jaarwisseling gemiddeld 'slechts 385' vuurwekrslachtoffers zich melden op de spoedeisende hulp. Een klein aantal afgezet tegen de twee miljoen mensen die ieder jaar op de spoedeisende hulp moeten worden behandeld.

Bovendien zou vuurwerkletsel niet worden veroorzaakt door legaal vuurwerk, maar juist door illegaal vuurwerk, dat in Nederland sowieso verboden is. Vraag is of door een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk, voorkomen wordt dat dergelijk illegaal vuurwerk het land binnenkomt.

Branche Pyrotechniek Nederland (BPN) en VuurwerkCheck stellen dat sommige politieke partijen al jaren een algeheel vuurwerkverbod willen. "En nu kunnen ze het coronavirus hiervoor misbruiken!"