Kaf van het koren scheiden in coronatijd - column

Erik-Jan Vlieger heeft een plan bedacht om de samenleving in deze tijden van corona weer op te kunnen starten. Kort samengevat komt het er op neer dat de oud-arts en zorgondernemer de Nederlandse bevolking wil opdelen. Het kaf van het koren scheiden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Outbreak Management Team, dat de Nederlander de weg wijst in deze pandemie, heeft nog geen interesse getoond  in Vliegers idee, maar beide instanties zouden er wellicht verstandig aan doen op z'n minst te luisteren naar het plan.

Hoe de coronapandemie nu wordt aangepakt, schiet namelijk niet echt op. Mede doordat de zorg in de afgelopen jaren flink is uitgekleed, blijft het namelijk een geklooi met de capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen. In Nederland zijn 'maar' 1150 bedden op de intensive cares, wat natuurlijk een lachertje is in vergelijking met de 28.000 bedden in Duitsland, waarvan 25.000 zelfs met beademingsapparatuur. Onze zuiderburen hebben nota bene al 1900 ic-bedden ter beschikking, op een bevolking van 11 miljoen.

Met iets meer dan 600 coronapatiënten op de IC's (op een bevolking van 17,5 miljoen, waar hebben we het over?) zijn de ziekenhuizen al in paniek, en wordt de reguliere zorg afgeschaald.

En hoewel er met de ontwikkelingen van diverse vaccins licht gloort aan het einde van de tunnel, kan het - als we de berichten hieromtrent mogen geloven - nog zeker een jaar duren eer het gros van de Nederlanders is ingeënt. En dan laat ik gemakshalve even buiten beschouwing dat niet iedereen zich wil laten inenten met een vaccin dat in recordtempo - normaliter duurt de ontwikkeling tien tot vijftien jaar - in elkaar is geflanst.

Nog een jaar zo aanklooien en een deel van BV Nederland is failliet. Nu, met de NOW-regelingen valt de schade nog enigszins mee, maar dat de klap komt lijkt niet meer dan logisch.

Erik-Jan Vlieger wil het niet zover laten komen en pleit ervoor ouderen en zwakkeren te scheiden van mensen van pakweg zestig jaar en jonger. Nu uit de cijfers blijkt dat het virus alleen gevaarlijk is voor de groep 65-jaar en ouder  (maar liefst 95 procent van de Covid-slachtoffers komt uit die groep) niet eens zo'n slecht idee.

Worden de ouderen dan buitenspel gezet? Neen. Volgens hem zou bijvoorbeeld de horeca en theaters op gezette dagen weer massaal open kunnen voor de jongere generatie en op andere dagen voor ouderen en zwakkeren in de samenleving, waarbij dan wel de strikte coronamaatregelen zouden moeten worden gehandhaafd. Denk aan: beperkt aantal mensen toelaten, anderhalve meterregel en - vooruit - mondkapjes (desnoods twee of drie).

En als de jongere generatie een weekendje de beest heeft uitgehangen (U kent het wel: te veel drinken, meebrallen op De Vlieger van André Hazes, stoere verhalen vertellen die iedereen in de vriendengroep al honderd keer heeft gehoord, piesen tegen een boom en kotsen in een brievenbus, sorry buurman) dienen ze minimaal tien dagen niet in contact te komen met opa of oma.

Hoe moeilijk kan dat zijn?

Arjan Brondijk