'Zet er moar ien: Janet, de eerste dij dien bouk kocht het ien Winschoten'

Piet van Dijken was bij Bruna in Winschoten om zijn boek Piet's Big City, een verzameling van maar liefst 158 columns over zijn geliefde stad Groningen, te signeren. Even na tweeën nam de ex-dj, schrijver en... ja wat niet, onder meer bekend van Heerestraat Helemaal, plaats aan het tafeltje in het midden van de zaak.

Gehuld in spijkerbroek, met aan zijn voeten ultramoderne glimmende schoenen ('Who the f*ck zijn Johan Derksen en minister Hugo de Jonge?') en om de schouders een wit overhemd, dat niet gestreken hoeft te worden ('Daar heb ik een hekel aan') neemt Piet plaats achter plexiglas, met naast hem een hele stapel boeken, die wachten om gekocht en gesigneerd te worden. 

Janet staat op dat moment al te popelen om een exemplaar te laten tekenen. 'Moi Janet, wat moet ik er in schrijven?' Van achter haar mondkapje mompelt de vrouw: 'Janet, de eerste dij dien bouk kocht het ien Winschoten'. Nadat Piet met sierlijke letters de tekst schrijft, kijkt Janet trots om zich heen. 'Nou nog noar de kassa en oafreekn'.

De goedgemutste BG'er (Bekende Groninger) praat met een ieder of hij hem of haar al jaren kent. Soms is het echter ook andersom. 'Moi, Piet mienjong, hou ist nou?' Piet laat zich niet uit het veld slaan. 'Ha, moi, mondkapje op ja, wat moet ik er in schrijven?' 'Dou moar wat Piet, schrief moar wat?' Piet kijkt de mondkapjesmeneer indringend aan. Op zijn gezicht valt te lezen dat hij geen idee heeft wie hij voor zich heeft. 'Nee, doe moest wel even zegn wat ik moet schrijven'. Er zijn grenzen, zelfs voor Piet.

Meer op: https://hetstreekblad.nl/artikel/1137100/recensie-piet-s-big-city-wie-niet-in-piet-van-dijkens-boek-genoemd-wordt-moet-zich-beraden-op-de-zin-van-het-bestaan.html.