Jubilerend Kapiteinshuis geeft nieuw boek uit

Het museum Pekelder Kapiteinshuis aan de Tjadenstraat in Nieuwe Pekela bestaat 30 jaar. Ter gelegenheid van dit feit heeft het bestuur een nieuw boek uitgegeven.

Het boek, getiteld ‘Pekelders Verhalen’, is geschreven en samengesteld door Feike Oppewal, voorzitter van het Kapiteinshuis en plaatsgenoot Albert Leutscher. Afgelopen zaterdag werd het eerste exemplaar overhandigd aan de 94-jarige Jan van der Laan, inwoner van Nieuwe Pekela en tevens oudste hoofdrolspeler in het boek.

Oppewal en Leutscher hebben de afgelopen drie jaar veertien hoogbejaarde inwoners van Oude, Nieuwe en Boven Pekela geïnterviewd en hun levensverhalen in het boek opgetekend. Belangrijkste vraag was waarom ze vanaf hun geboorte hun hele leven in Pekela zijn gebleven. De interviewers kwamen daarbij een aantal uiteenlopende en verrassende oorzaken en redenen tegen. Ze werden aangereikt door onder anderen een oud-Indiëganger, een papiermaker, een zeemansechtpaar, een ondernemer, een aanhanger van de vroegere anarchistische partij, een oud elektricien van een kartonnagefabriek, een boerin en door een vroegere eerappelkraabster.

Het boek dat bestaat uit 160 pagina’s is gelardeerd met veel foto’s, beschrijft in feite 80 jaar van de Pekelder historie. ‘Pekelders Verhalen’ is in eigen beheer uitgegeven en is voor 12,50 euro verkrijgbaar in diverse boekhandels en via de site van het Pekelder Kapiteinshuis.