Wandelen in Westerwolde | route 40 is nu ook klaar

VLAGTWEDDE Stichting Wandelen in Westerwolde heeft prachtige wandelroutes uitgezet in de gemeenten Westerwolde en Stadskanaal en in het Duitse grensgebied. De routes variëren van drie tot achttien kilometer en zijn desgewenst te combineren tot een langere route.

"De teller staat nu nog op 39 routes", vertelt Henk Opheikens. De 80-jarige inwoner van Vlagtwedde is als coördinator van Regio Midden samen met enkele enthousiaste vrijwilligers verantwoordelijk voor het onderhoud van enkele routes.

"Maar de veertigste route kan binnen afzienbare tijd via onze website worden bekeken. Komend weekend gaan we de route met een afstand van zo'n 15 kilometer nog een keer controleren, dan worden de laatste puntjes op de i gezet, waarna het licht op groen kan worden gezet."

Loftrompet

Opheikens steekt de loftrompet over de samenwerking van verschillende organisaties van dorpsbelangen en natuur- en milieuorganisaties, die in de afgelopen jaren samen de schouders eronder hebben gezet om wandelaars de gelegenheid te bieden om Westerwolde te ontdekken.

Prachtig gebied

"Want wat wonen wij toch in een prachtig gebied", benadrukt Opheikens. "We worden overladen met complimenten van bezoekers. Ze kijken werkelijk hun ogen uit. Het is zo jammer dat zoveel mensen nog niet de moeite hebben genomen om Westerwolde te bezoeken. Ze weten niet wat ze missen."

Het spits van de wandelroutes werd indertijd afgebeten met de wandelroute Lutjeloo naar Blijham met een lengte van 6,5 kilometer. De veertigste route heet 'Door het Dal van de Ruiten-Aa'.

Mooie aanvulling

"In het begin werden als extra service aan de wandelaars routeboekjes uitgegeven. Maar omdat het aantal routes telkens weer is uitgebreid en omdat routes noodgedwongen wel eens moesten worden gewijzigd, zijn ze alleen nog via onze website te raadplegen. En dat werkt prima hoor. We zijn blij met de veertigste route, wederom een mooie aanvulling. En ook nu weer kun je zelf bepalen op welke locatie je met de wandeling gaat beginnen."

Paul Abrahams