Meer particulieren geven de voedselbank levensmiddelen

De Voedselbank Stad Groningen krijgt momenteel veel meer levensmiddelen binnen van particulieren dan enige tijd geleden.

Dat zegt voorzitter Monique Bueving.

Die extra particuliere hulp is volgens haar op gang gekomen sinds bekend werd dat de voedselbank minder levensmiddelen van supermarkten krijgt. ,,Meer particulieren leveren nu voedingswaren bij ons af. Ook via acties van kerken krijgen we meer binnen, waaronder verse groenten en zuivelproducten. Juist de producten die we minder krijgen van supermarkten.’’

De supermarkten geven minder omdat ze in hun strijd tegen verspilling producten voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum voor een veel lagere prijs aanbieden. Voorheen gingen zulke producten vaak naar voedselbanken.

700 huishoudens als cliënt

Bueving vindt die nieuwe werkwijze van supermarkten op zich goed. Maar het gevolg is dus wel dat de koelkasten in het depot van de voedselbank minder vol zijn en de voedselpakketten voor de 700 te helpen huishoudens ook. ,,Daarom zijn we zo blij dat particulieren het verlies van levensmiddelen uit supermarkten deels goed maken. We hebben die hulp hard nodig, ook omdat we verwachten dat door de crisis het aantal cliënten zal stijgen.’’

Die verwachting heeft directeur Willem van Veen van de Voedselbank Zuid-Oost-Groningen in Vlagtwedde ook. ,,We hebben 325 cliënten en ook wij krijgen extra hulp van particulieren en zeker van kerken.’’

Voedselbanken in het hele land merken dat supermarkten minder producten leveren dan voorheen, zegt woordvoerster Pien de Ruig van de overkoepelende organisatie Voedselbanken Nederland. ,,Waarbij in sommige delen, het Westland bijvoorbeeld, er meer alternatieven zijn om aan bepaalde producten te komen dan in het Noorden. Het is overigens nog niet gebeurd dat cliënten helemaal geen voedselpakket kregen.’’

120.000 Nederlanders gaan naar de voedselbank

Voedselbanken Nederland probeert volgens De Ruig op verschillende manieren iets aan de problematiek te doen. Zo wordt onderzocht of via landelijke supermarktketens toch op een andere wijze levensmiddelen naar voedselbanken kunnen komen. Dit alles in de verwachting dat het totaal aantal cliënten blijft stijgen. Dat aantal was in de afgelopen zomer 120.000, ruim 10.000 meer dan een jaar eerder. ,,In januari hebben we weer een telmoment, maar er is geen reden om aan te nemen dat de groei niet doorzet’’, aldus De Ruig.

Ook het kabinet wil meedenken over het op peil houden van de voedselvoorziening aan voedselbanken. Om dat voor elkaar te krijgen, trekt het voor de periode 2021-2027 zo’n 8 miljoen euro uit. Voedselbanken Nederland is verheugd dat het kabinet de zorgen van de voedselbanken serieus neemt.