KNVB neemt uiterlijk in de week vóór de kerstdagen besluit over voetbalcompetitie

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) besluit uiterlijk in de week vóór de kerstdagen of de voetbalcompetitie wordt uitgespeeld, en hoe die wordt uitgespeeld. In het meest gunstige scenario wordt de competitie vanaf 16 en 17 januari hervat. Mocht dit niet zo zijn, dan heeft de KNVB plan B klaarliggen.

Mocht het kabinet groen licht geven voor een herstart van de competitie op 16 en 17 januari 2021 - los van de weersgesteldheid op dat moment - dan worden alle geplande wedstrijden uitgespeeld. De bekercompetities komen dan wel te vervallen. Ook is het de bedoeling om de volledige maand juni te benutten voor het spelen van wedstrijden.

De overschrijvingstermijn verschuift in dat geval naar 30 juni. De nacompetitie komt te vervallen voor onder andere het standaardvoetbal, waardoor voor een aantal competities de promotie/degradatieregeling aangepast moet worden.

Wel geldt dat een verantwoorde start van de competitie, zo wordt gesteld, alleen mogelijk is als er voldoende tijd voor iedereen is om op te trainen. In dit scenario wordt ervan uitgegaan dat dit vanaf half december is geoorloofd. Nu nog mag slechts in kleine groepjes worden getraind.

Plan B

Wanneer de competitie niet in januari hervat kan worden, is de KNVB aangewezen op plan B. Gesproken wordt onder meer om, wanneer er eenmaal weer kan worden gestart, een halve competitie te organiseren. De resultaten van de tot nu gespeelde wedstrijden zouden dan worden geschrapt. Of er een nacompetitie komt is nog onzeker. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt er een aangepaste promotie/degradatieregeling overwogen.

Ook wordt er nagedacht om het aantal wissels in de standaardklassen te verhogen naar vijf (dit was in de 'oude' situatie drie).

Bij plan B is het eveneens noodzakelijk om door te voetballen in de gehele maand juni. Hiervoor is het van belang dat medewerking wordt verkregen van de overheid/gemeenten om de voetbalvelden langer open te houden, om zodoende nog zoveel mogelijk te laten voetballen.