Klots - Snieklaas (column David Stolk)

‘Ik heb niets met die man, ik mag hem niet, met z’n schimmel. Schijnheilige,’ aldus een verongelijkte Toon Hermans, jaren geleden. ‘En die pietermanknecht? Dat vind ik ook een zak. Vijf december, stervenskoud, gaat hij op het dak staan lachen.’

Het is schijnbaar van alle tijden. De kritiek op het grote kinderfeest. Zelfs in de zeventiende eeuw ontstond er een aversie tegen de goedheilig man. Al vanaf circa 1500 was er een commerciële Sinterklaasmarkt op de Dam in Amsterdam. Tijdens de tachtigjarige oorlog ontstond er kritiek op het katholieke feest.

Nu de grote kindervriend uit Spanje (eigenlijk Myra in Turkije) weer de boot naar Nederland heeft genomen en, ondanks de pandemie, toch voet aan wal heeft gezet (is hij trouwens wel getest?) brandt de kritiek weer los. De groeperingen tegen Zwarte Piet worden nagenoeg in elke stad met pek en veren buiten de stadsmuren gezet. Zij mogen ergens op een afgelegen parkeerplaats protesteren. Toch raar. In een vrij land zou toch een ieder het recht moeten hebben om te zeggen wat hij, zij of het wil. Gelukkig is Piet geen profeet anders werden zij ook nog onthoofd.

De geschiedenis herhaalt zich. Dat is vaak zo. Al in 1620 ging het mis met Sint Nicolaas. Ooit de patroonheilige van de stad Amsterdam. In die tijd liep het winkelend publiek in de namiddag langs de kramen. De ouders kochten hier alles voor in de schoentjes van hun kroost. Eigenlijk om de sterfdag van de Sint te herinneren op zes december. Dus ‘Sinterklaas is helemaal niet jarig’. De paapse, dus katholieke, Sinterklaas werd door het nieuwe Calvinistische stadsbestuur van Amsterdam rond het twaalfjarig bestand ook uit de stad verbannen. Op 5 december 1620 trok een politiemacht door de stad om de verkopers van speel- en snoepgoed te dwingen om te vertrekken.

Zelf heb ik ook niets met die man. Met dat feest. Het is namelijk zo dat ik op vijf december mijn geboorte vier. Althans vier? Doorgaans komt er geen kip. ‘Oh, dan krijg je zeker dubbele cadeaus?’ Was de uitspraak die ik met enige regelmaat om mijn oren kreeg. Maar niets van dat alles. Ik kreeg juist minder cadeaus. Ja en andere kinderen kregen twee keer per jaar cadeaus. Inderdaad het is een trauma. Ik heb niets tegen een Zwarte Piet of een Regenboogpiet. Die doen ook maar wat hen verteld wordt. Maar Sinterklaas? Dan kan ik het niet anders dan eens zijn met wijlen Toon. Van mij mag het hele feest worden afgeschaft. Dan hoor ik u denken. Eigen schuld, wie wordt er nu geboren op vijf december? Dat is toch logisch? Ik ben dan jarig, beetje lullig als ik er dan niet bij ben.