Status Quo, de kracht van de eenvoud

Emmenaar Jan Bouke Hingstman schreef een boek over zijn favoriete band: Status Quo. De Britse formatie, die in 1962 (!) is opgericht door de huidige zanger-gitarist Francis Rossi en bassist Alan Lancaster - toen onder de naam The Scorpions - werd vaak verguisd, maar verkocht miljoenen albums en singles. 'Status Quo, de kracht van de eenvoud' is uitgegeven door Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.

Hingstman: "Toen vlak vóór  de kerstdagen van 2016 het overlijden van gitarist Rick Parfitt bekend werd gemaakt was de schok voor mij groot. En wat een teleurstelling dat dit nieuws nauwelijks door de media werd opgepakt. De Quo kon toch al niet vaak rekenen op positieve reacties van de serieuze poppers. Onterecht: Status Quo is wat mij betreft één van de meest onderschatte bands uit de pophistorie."

"In mijn verontwaardiging schreef ik een brief naar de Volkskrant die netjes werd beantwoord. Door tijdsdruk vanwege kerstmis was het nieuws over Rick´s dood er door geglipt. Thuis verzuchtte ik aan de eettafel: Er zou eigenlijk een boek moeten zijn met het complete verhaal van Quo!. Daar haakte mijn partner Emmy meteen op in: 'Waarom schrijf je het niet zelf?' In eerste instantie moest ik erom lachen, maar het idee bleef ronddwarrelen in mijn hoofd. Het was misschien toch niet zo’n rare gedachte en nu ligt het er.”

Meer dan The Beatles!

‘Whatever You Want’, ‘Rockin’ All Over The World’, ‘Down Down’, ‘In The Army Now’. Zomaar een greep uit de lange rij hits – meer dan The Beatles! – van de Engelse rockband Status Quo. Gevestigd in de jaren zeventig en tachtig, volhardend in de jaren ervoor en erna. Status Quo kwam, zag en overwon wereldwijd ruim vijftig jaar lang.

Van een bergtop in Zwitserland, een vliegdekschip in Portsmouth en een platte treinwagon in de Australische outback tot een tent in De Veenhoop en grote stadions in Amerika. De groep luidde in 1985 het muziekspektakel Live Aid in en stond op de podia van festivals zoals Pinkpop, Roskilde, Montreux en Glastonbury, maar ook de Zwarte Cross, Dauwpop en Dicky Woodstock.

Backbone

Hingstman: “Met het onlangs verschenen album Backbone lijkt de band weer terug in de schijnwerpers, al zullen qua populariteit de hoogtijdagen van weleer nooit helemaal terugkeren. Mocht dit de laatste plaat zijn dan is het in ieder geval een waardig slotakkoord. Het album kwam ook op een mooi moment, juist toen ik ongeveer klaar was met mijn verhaal, het moest zo zijn. 'Waarom uitgerekend Status Quo?', is me vaak gevraagd. En 'Het is toch simpele muziek, altijd hetzelfde?' Het waren vragen en opmerkingen waar ik weleens moe van werd. Maar tegen vooroordelen valt niet te praten en na verloop van tijd kon het me ook steeds minder schelen. Ik had mijn Quo en het maakte me gelukkig, dat telde. En nu, zoveel jaren later, hoop ik dat mijn boek de lezer hongerig maakt naar Quo’s muziek.”

Status Quo verkocht miljoenen albums en singles, maar werden desondanks vaak verguisd door de muziekpers en zakten soms bijna weg in de vergetelheid. De band trok zich er weinig van aan.

Dit boek vertelt het hele verhaal

Wat had ‘Quo’ wat andere bands niet hadden? Wat was juist die x-factor van de groep? Dit boek vertelt het hele verhaal. Van het begin in 1962 tot aan de tragische dood van gitarist Rick Parfitt in 2016. En daarna. De eerste biografie van de band die de gehele historie in woord én beeld vertelt, met uniek materiaal van fotograaf Gerard Rappard.

Jan Bouke Hingstman (1966) was negen jaar toen hij Status Quo voor het eerst hoorde en kocht in 1980 zijn eerste elpee van de groep. Sindsdien is hij fervent verzamelaar van het materiaal van de groep, bezocht hij talloze concerten en fanclubdagen en deelde hij zijn passie met andere fans. 'Status Quo – De kracht van de eenvoud' is Hingstmans boekdebuut.

Status Quo, de kracht van de eenvoud, ISBN 9789023257479, Uitgeverij Koninklijke van Gorcum, 2020, 192 pagina's, prijs 21,50 euro.