Supermarkteigenaren krijgen een sneer en God zag dat het goed was - column

Mark Rutte deelde tijdens de laatste persconferentie een sneer uit aan de supermarkteigenaren. 'In veel supermarkten gaat het nog fout', aldus de premier. De levensmiddelenbranche was - terecht - op haar teentjes getrapt, want doen zij er niet alles aan om het coronavirus in te dammen? Eenrichtingsverkeer, winkelwagentjes ontsmetten, desinfectiemiddel en mondkapjes?

Hoewel de mondkapjesplicht pas op 1 december in gaat, is in een groot aantal supermarkten nota bene het lapje stof al verplicht gesteld. Mondkapjes helpen namelijk, zo staat volgens hen vast. Dat RIVM-directeur Jaap van Dissel, die altijd het tegendeel heeft beweerd, niet met pek en veren het land is uitgeschopt vinden ze dan ook een raadsel. 

De verplichting van mondkapjes in elke publieke binnenruimte per 1 december juichen ze van harte toe. In  overheidsgebouwen, winkels, scholen (behalve in het basisonderwijs) en in zorginstellingen dient vanaf dan iedereen van 13 jaar en ouder dit wondermiddel te dragen. Dat zal 'm leren die verfoeide Covid-19. Met mondkapje geen virus, blaten de schapen. Daarbij de vraag: Als mondkapjes daadwerkelijk werken, waarom mogen alle bedrijven dan niet open, en mogen er bijvoorbeeld geen grootschalige concerten worden gegeven? buiten beschouwing latend.

Uiteraard gooide Rutte ook een aantal uitzonderingen op tafel. Ons land staat immers bekend om het poldermodel, ofwel pappen en nathouden. Zo hoeven sekswerkers en de clientèle, in het kader van het betere lik- en slikwerk, geen mondkapje voor. En ook blijven gebedshuizen en moskeeën buiten schot. Dat er uitgerekend in Spakenburg, Urk en op de biblebelt een tsunamie van besmettingen is, moet een foutje zijn. Wellicht vertoonden de computers van de GGD's in Nederland weer kuren bij de registratie, zou kunnen.

Lekker hutjemutje psalmen en evangelische liederen de ruimte in sputteren (Let u op Feyenoord-fans) kan immers geen kwaad. En beloofd, Rutte zal dit keer niet met het vingertje wijzen naar de onverantwoordelijke jeugd, die al ruim acht maanden verplicht thuis op de bank naast pa en ma 'Ik hou van Holland' zit te kijken, maar hij zal zijn pijlen wederom richten op de supermarkteigenaren. Die zijn het nu wel gewend. En God? Die zag dat het goed was. Amen.

Arjan Brondijk