Regionale zorg in Noordelijke ziekenhuizen nog niet op orde door opvang COVID-patiënten uit de rest van Nederland

Het aantal coronabesmettingen in Noord-Nederland is ten opzichte van de rest van Nederland het laagst, maar toch is de beddencapaciteit in de ziekenhuizen is hoog. Zo’n 30 procent van de COVID-patiënten die in Nederland bovenregionaal worden uitgeplaatst wordt vervoerd naar ziekenhuizen in Drenthe, Groningen en Friesland.

De meeste ziekenhuizen in Groningen en Drenthe kunnen de reguliere zorg dan ook nog niet hervatten, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Personeel van 'normale' ziekenhuisafdelingen blijft nodig op de intensive cares voor COVID-patiënten. Daardoor kan het reguliere operatie- en behandelprogramma nog niet weer van start.

Van de huidige 48 coronapatiënten die woensdag op een IC van één van de noordelijke ziekenhuizen liggen, komen 36 uit andere delen van het land. Op de reguliere bedden is de verhouding: 35 van de 103 coronapatiënten komen van buiten het Noorden.

Een woordvoerder van de Treant Zorggroep, met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal meldt: ,,De kans dat we bij opschalen weer heel snel moeten afschalen gewoon nog te hoog. Dan moet personeel weer van afdeling naar afdeling overgeplaatst worden. De belasting wordt dan te hoog.’’

Kankerzorg gaat wel door
Alle acute en urgente zorg, zoals de kankerzorg, gaat in de meeste ziekenhuizen wel door. Het Martini Ziekenhuis heeft bijvoorbeeld 10 van de 14 operatiekamers wel in gebruik. 

OZG

Alleen het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda kan de meeste reguliere zorg door laten gaan, ook omdat het een deel van de coronapatiënten kan overplaatsen. ,,Tijdens de tweede coronagolf is alles er steeds op gericht om de reguliere zorg zoveel mogelijk doorgang te laten vinden en tegelijk paraat te staan voor een eventueel vereiste verdere uitbreiding van COVID-zorg. Dat is grotendeels gelukt’’, zegt de woordvoerder.

120 Ziekenhuizen

Nederland telde in twee jaar geleden 120 ziekenhuizen voor algemene gezondheidszorg met een klinische afdeling, dagziekenhuizen of vestigingen met alleen (buiten)poliklinieken. Het totaal aantal opgenomen COVID-patiënten bedraagt momenteel 1839. Daarvan liggen er 1310 buiten de Intensive Care (verspreid over alle 120 ziekenhuizen zijn dat er nog geen 11 (!) COVID-patiënten). Op de IC liggen 529 COVID-patiënten.

Lees hier het artikel op DvhN: https://www.dvhn.nl/groningen/Patiënten-in-Groningen-en-Drenthe-zijn-de-klos.-Ziekenhuizen-kunnen-reguliere-zorg-nog-niet-hervatten-26232294.html