Fiducie Dagbesteding in Heiligerlee opent Buurt Kast met voedingsproducten voor mensen met een krappe beurs

Fiducie Dagbesteding in Heiligerlee opent woensdag 2 december om 12.00 uur haar ‘Buurt Kast’, een burgerinitiatief, dat met een kleine eenmalige subsidie van de gemeente Oldambt is gerealiseerd.

Wethouder Gert Engelkens van de gemeente Oldambt verricht de opening van de Buurt Kast. Vanaf dan is de Buurt Kast op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur te vinden bij de loods van Fiducie Dagbesteding achter het Museum Slag bij Heiligerlee aan de Provincialeweg 53.

De kast biedt mensen binnen de gemeente Oldambt met een krappe beurs kosteloos en anoniem de mogelijkheid om een of enkele houdbare voedingsproducten uit de kast te halen.

Cliënten en begeleiders van Fiducie willen met dit kleinschalige initiatief mensen helpen die moeilijk rond kunnen komen. De kast is bedoeld als noodvoorziening; gebruikers worden geacht alleen te nemen wat echt nodig is. De producten in de Buurt Kast worden gedoneerd door privépersonen en maatschappelijke instellingen uit de gemeente.

Idee

"Het idee is afkomstig van één van de cliënten van de dagopvang", vertelt Erwin Zwarts, die samen met zijn vrouw Emmy Fiducie runt. "We hebben het idee in de groep besproken en iedereen was enthousiast."

Via mond-tot-mondreclame zijn de eerste producten al aangeleverd, onder meer van kerken in Winschoten en van particulieren. 

Beetje aftasten hoe alles loopt

"Het is een beetje aftasten hoe alles loopt. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Buurt Kast. Hoeveel producten wij aan gaan bieden, moeten we nog even bekijken. Misschien dat we de kast, te vergelijken met een grote klerenkast met afdakje, helemaal vol doen met producten, misschien dat we ook eerst een aantal producten gaan aanbieden."

De Buurt Kast komt achter Museum Slag bij Heiligerlee te staan, buiten het zicht van de dagopvang zelf. "Als mensen langs komen om een product of producten te halen is anonimiteit dus gegarandeerd. Wat betreft de producten moet je denken aan blikken en potten met etenswaren. De achterliggende gedachte is dat mensen die het niet al te breed hebben toch een fatsoenlijke maaltijd op tafel kunnen zetten."

Noodvoorziening

"De Buurt Kast is natuurlijk geen Voedselbank", vervolgt Zwarts, "Het aanbod is dan ook beperkt. Het is ook niet de bedoeling dat mensen boodschappentassen volladen met spullen. Je zou het kunnen zien als een noodvoorziening."

"Zoals genoemd, zijn we nog een beetje zoekende hoe we het een en ander in goede banen gaan leiden. We denken overigens dat dit wel los loopt. Fiducie betekent niet voor niets vertrouwen. Daar rekenen we op."

Hoeveel mensen gebruik gaan maken van de Buurt Kast kan Erwin moeilijk inschatten. "Ik merk wel dat er nogal wat verborgen armoede is. Dat lees en hoor je, met name in het Noorden. Mensen die qua inkomen net tussen wal en schip vallen. Die groep trekt amper aan de bel, omdat je nu eenmaal niet te koop loopt als je amper rond kunt komen. Uit schaamte met name. Voor die groep kan Buurt Kast zo nu en dan uitkomst bieden."

Spullen doneren

Wie spullen wil doneren aan Buurt Kast kan dit tijdens de openingsdagen (maandag, woensdag en vrijdag) doen. Zie ook: https://www.facebook.com/fiducie.buurtkast.3.