Westerwolde onderzoekt of invoeren 'lichtere versie' van geitenstop mogelijk is

De gemeente Westerwolde onderzoekt de komende week de mogelijkheid om een ‘lichte versie’ van een geitenstop in te voeren. De gemeenteraad heeft dat woensdagavond besloten.

Die lichte versie houdt in dat de drie huidige geitenhouders in Westerwolde wel de mogelijkheid houden om binnen bestaande regels uit te breiden maar dat er geen nieuwe geitenhouderijen mogen komen.

Burgemeester en wethouders zijn voorstander van een volledige geitenstop. Die houdt dat ook de drie huidige bedrijven ‘even pas op de plaats’ moeten maken. Dit in afwachting van de uitkomsten van een landelijk onderzoek naar mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden van geitenbedrijven.

Die uitkomsten worden volgend jaar verwacht en B en W stelden gisteravond aan de raad voor via een bestemmingsplan in elk geval tot dat moment geen extra geiten in Westerwolde toe te staan.

Volksgezondheid
De partijen Gemeentebelangen, VVD, Lijst Timmermans en CDA, goed voor een meerderheid, dachten daar anders over. Ze zeiden de volksgezondheid ook belangrijk te vinden maar stelden dat het onderzoek betrekking heeft op gebieden elders in het land en dat de situatie in Westerwolde anders is. Zij kwamen daarom met het voorstel het bestemmingsplan zo aan te passen dat de drie geitenhouders niet ‘op slot’ hoeven.

Wethouder Bart Huizing (PvdA) vroeg zich af of zo’n bestemmingsplan juridisch houdbaar is. Afgesproken werd dat laatste de komende week te onderzoek en dan een besluit over de geitenstop te nemen.