Dagblad van het Noorden brengt 'coronalandschap' in beeld

Covid-19 in 3D. Drenthe en Groningen tellen nog altijd veel minder coronabesmettingen dan de meeste andere regio's in Nederland. Om dit aan te geven heeft het Dagblad van het Noorden de besmettingspieken in beeld gebracht. Met name het verschil in de Randstad en het vlakke virusland van Drenthe en Groningen is 'van bovenaf' duidelijk te zien.

Op de hoogtekaart is het aantal besmettingen per 10.000 inwoners uitzet. Opvallend zijn de pieken in Bunschoten en Urk. De toename in deze streng-christelijke vissersdorpen is veel groter dan in de rest van het land. Ook in Twente gaat het hard, net als in delen van de Randstad en Noord-Brabant.

Of het een verstandige beslissing is om diensten in kerken en moskeeën doorgang te laten vinden tijdens deze strengere lockdown is dan ook zeer de vraag.

Het grote contrast tussen Drenthe en Groningen en de rest van het land betekent niet dat er in het Noorden niets aan de hand is. Ook hier waart het virus rond en ook hier loopt het aantal nieuwe besmettingen op. Het reproductiegetal R, dat in het Noorden wekenlang kleiner was dan 1, zit nu op 1,39. Als R groter is dan 1 wint het virus terrein, als R kleiner is dan 1 is het virus op de terugtocht. 

Grotere versie van de kaart: https://feed.dvhn.nl/images/hj92d1-Coronalandschap.png/BINARY/Coronalandschap.png