'Als gevolg van de coronacrisis zal één op de vijf mensen in financiële problemen komen'

Stina Koning was zo’n veertien jaar geleden één van de oprichters van de Voedselbank Oldambt. Inmiddels vervult zij de rol van bestuursvoorzitter. Op 31 december legt ze haar taken en werkzaamheden neer bij de voedselbank en Stichting Azzur. Ook haar man Henk zet er een punt achter.

Wat ooit allemaal begon vanuit een schuur op het erf van een ouder echtpaar is uitgegroeid tot een grote organisatie. Een organisatie die nog steeds volop draait dankzij de inzet van meer dan 100 vrijwilligers.

Henk Koning, steun en toeverlaat Stina, heeft heel wat uren in de voedselbank gestoken. Daarnaast heeft hij Stichting Azzur opgezet die de aanvragen van de Voedselbank behandelt. Ook kunnen mensen die gebruikmaken van de Voedselbank terecht bij Stichting Azzur voor hulp, zoals het weer op de rit zetten van de financiële administratie.

Officieel afscheid uitgesteld tot volgend jaar 

Er waren al allerlei plannen voor het afscheid gesmeed en ook waren er al acties in gang gezet, maar die kunnen voorlopig weer de ijskast in. Besloten is namelijk  om het afscheid van Stina en Henk Koning uit te stellen tot volgend jaar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. 

Voortzetting Voedselbank Oldambt en Stichting Azzur

De werkzaamheden voor Voedselbank Oldambt en Stichting Azzur worden overgenomen door de mensen die zelf ook al lang betrokken zijn bij de organisaties. En dat is broodnodig, zeker in deze coronatijd. Verwacht wordt dat de groep mensen die een beroep doet op beide organisaties namelijk alleen maar zal toenemen. Zoals het nu lijkt zal één op de vijf mensen in financiële problemen komen. 

Over Voedselbank Oldambt

Voedselbank Oldambt is een stichting waar inwoners van de gemeente Oldambt en Pekela terecht kunnen wanneer zij in problemen komen en zelf niet meer voldoende eten en drinken kunnen kopen. Het gaat hier om een groep mensen die onder een bepaalde financiële norm leeft. Deze norm is vastgesteld door de vereniging Voedselbanken Nederland. Zij kunnen een aanvraag indienen bij de Voedselbank Oldambt, die met de uitgifte van gratis voedselpakketten een bijdrage levert aan de armoedebestrijding in de gemeente Oldambt.

Om alles zo goed mogelijk te organiseren en de juiste hulp te bieden, is er een nauwe samenwerking met Stichting Azzur. De voedselpakketten worden samengesteld met de voedseloverschotten van voedselleveringen van bedrijven, kerken, verenigingen en particulieren. De Voedselbank Oldambt draait volledig op de inzet van vrijwilligers en wordt gefinancierd door subsidies, giften van bedrijven, kerken en particulieren.  De criteria om een beroep te kunnen doen op de voedselbank wordt door deze vereniging bepaald.

Wie in een moeilijke financiële situatie zit, kan een beroep doen op Voedselbank Oldambt voor hulp. Voor vragen en aanvragen kan contact opgenomen worden via info@voedselbankoldambt.nl of 0597-792011 (van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur). Voor meer informatie, zie ook: voedselbankoldambt.nl.

Gift, inzamelingsactie of vrijwilliger worden

De Voedselbank is blij met iedere gift. Het kan hierbij gaan om verse producten, maar ook om producten die langer houdbaar zijn. Particulier, verenigingen, scholen of bedrijven die willent helpen met een inzamelingsactie worden verzocht contact op te nemen. Daarnaast is Voedselbank Oldambt op zoek naar vrijwilligers om het team te komen versterken. Voor vacatures, zie: voedselbankoldambt.nl/vacatures/.