Ongevraagd stemadvies - column

Verkiezingen? Wat moet je ermee? Net als jurysporten leidt de uitkomst van een verkiezing veelal tot discussie. En dat maakt het ook wel weer leuk. Vandaar ook dat verkiezingen veel aandacht trekken, zoals nu het geval bij de verkiezing van Groninger van het Jaar.

Na een schifting, waarbij het kaf van het koren werd gescheiden, bleven er tien kandidaten over voor de titel. Op die lijst prijkten onder meer de namen van Arjen Robben en de Winschoter zanger Romain Doedens. Beiden haalden de Top-3 echter niet, en terecht.

De stemmers lieten hun keuze vallen op Alex Friedrich, arts-microbioloog van het UMCG, Grunnfluencer Tik Tok Tammo, ofwel de in Midwolda opgegroeide Johannes Peetsma en Natascha Snoek, die namens kledingbank De Zeecontainer in de stad Groningen mensen met een smalle beurs voorziet van broeken, truien, shirts en wat dies meer zij.

Waarschijnlijk zal de keuze vallen op Friedrich, die in deze coronatijd gevraagd en ongevraagd aan een ieder die dit maar wil horen zijn mening geeft over het indammen van Covid-19. Niets op tegen uiteraard, integendeel, maar - en dit klinkt oneerbiedig - dat is zijn  werk en bovendien wordt de beste man hier (rijkelijk) voor beloond.

En uiteraard zijn de meeste van filmpjes van Tik Tok Tammo geestig, maar meer ook niet. 

Niemand zit om mijn ongevraagd stemadvies te wachten, maar voor mij zou de keuze vallen op Natascha Hoek, iemand die zich belangeloos inzet voor de minderbedeelden in deze samenleving. Het type mens dat niet zeurt dat er iets moet veranderen, maar die verandering zelf in beweging zet.

Net als Nel Postmus uit Finsterwolde, die om onbegrijpelijke reden niet in de Top-3 staat. Nel en haar man Nico zamelen, zoals hopelijk bekend, ieder jaar rond Sinterklaas en de kerstdagen spullen in voor mensen aan de zelfkant van de maatschappij in de gemeente Oldambt. En met succes. Afgelopen zaterdag werden er maar liefst 220 kerstpakketten langs de deuren gebracht. Hulde.

Mijn advies: Stem op Natascha, als een soort eerbetoon-met-terugwerkende-kracht aan Nel, Nico en hun vrijwilligers. Stemmen kan tot en met 23 december, 18.00 uur.