Ministerie van VWS: 'Reguliere zorg in ziekenhuizen verder afschalen vanwege coronavirus'

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat de reguliere zorg in de Nederlandse ziekenhuizen verder wordt afgeschaald vanwege het coronavirus. Wel worden er extra maatregelen genomen om de acute en kritiek planbare zorg in de komende weken te waarborgen.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) neemt samen met de betrokken partijen de volgende maatregelen om de acute en kritiek planbare zorg in de komende weken te waarborgen: Voorbereiding verdere opschaling IC bedden naar 1450, Staken van alle planbare reguliere zorg (in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken) om zo personeel vrij te spelen in de rest van de zorg en Patiënten weer naar Duitsland verplaatsen.

Het Ministerie van VWS meldt dat de ziekenhuizen kkampen met  hoge werkdruk en besmetting met Covid-19 onder het ziekenhuispersoneel. De roosters zijn daardoor in deze periode lastiger in te vullen.

Maandag lagen er 2.162 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 586 op de intensive cares. In vergelijking met ander landen heeft Nederland weinig IC-bedden (6,4 op 100.000 bewoners). Duitsland is koploper. Onze oosterburen beschikken over maar liefst 28.000 IC-bedden, waarvan 25.000 bedden ook beademingsapparatuur hebben.

Er zijn in Nederland rond de 37.000 ziekenhuisbedden. Een groot aantal wordt gebruikt voor onder meer revalidatie, dialyse en dergelijke. Volgens Diederik Gommers, hoofd van de intensive care van het Erasmus MC, zijn er in Nederland circa 12.500 zogenoemde operationele ziekenhuisbedden beschikbaar voor volwassen Covid- en non-Covid-patiënten.