Wedstrijdverslag: FC Emmen met grote zorgen de winterstop in na nieuwe nederlaag tegen FC Utrecht

FC Emmen gaat in diepe mineur de winterstop in. Ook tegen FC Utrecht kwamen de Drenten niet tot de eerste overwinning van het seizoen. Sterker nog, trainer Dick Lukkien en zijn mannen gingen met 3-2 ten onder tegen FC Utrecht. De zorgen zijn groter dan ooit op de Meerdijk.

Je hoefde niet gestudeerd te hebben om aan de hand van de opstellingen te bepalen welke ploeg over de meeste kwaliteiten beschikte. Waar interim-trainer René Hake uit Erica namen als Eljero Elia, Mimoun Mahi en Sander van de Streek op het wedstrijdformulier zette, moest Dick Lukkien zijn belangrijkste troef van de eerste seizoenshelft missen.

Topscorer Michael de Leeuw ondervond nog te veel hinder van een lichte hersenschudding die hij opliep na een botsing met ADO-doelman Luuk Koopmans, anderhalve week geleden. Het was reden om Anco Jansen weer eens in de Drentse basisformatie op te nemen. Daarin was ook een plekje ingeruimd voor de jonge Fransman Lucas Bernadou. Beiden zouden een grote rol voor zichzelf opeisen aan Drentse zijde, al was het niet genoeg.

 

‘We kunnen het nog wel’

Voor de Emmenaren telde alleen de winst. Het was de enige manier om nog met een enigszins goed gemoed de winterstop in te gaan, wist ook analist Henny Meijer. ,,Als je wint, gaan spelers toch denken: zie je wel, we kunnen het nog wel.’’ Toch leken de mannen van Lukkien daar in de openingsfase allerminst van doordrongen. FC Utrecht zette de thuisclub van meet af aan met de rug tegen de muur. Het leidde onder meer tot een grote kans voor Mahi.

Na tien minuten begon FC Emmen zich te herpakken. De Drenten schoven steeds verder op richting het doel van FC Utrecht en stichtten gevaar met onder meer een hoekschop en een schot van Glenn Bijl. Toch waren het de Utrechtenaren die even later op voorsprong kwamen in stadion De Oude Meerdijk. De Drentse verdediging werd simpel uitgespeeld door Elia, die de aanval opzette en met een droge knal vanaf de rand van het strafschopgebied ook zelf ongehinderd afrondde.

Iedereen is te laat

Henny Meijer zag het onheil naderen. ,,Dit bedoel ik nou", oordeelde de analist. ,,Je kan leuk proberen op te bouwen en te voetballen zoals FC Emmen deed, maar als iemand verslapt of niet goed ingrijpt, dan krijgt je dit. Iedereen is te laat bij Elia. Dan is het een vrije schietkans en een goal.’’

Even was FC Emmen van de kaart, maar gelukkig was er Anco Jansen. De sluwe vos hield met al zijn ervaring het hoofd koel, besefte dat er iets geforceerd moest worden en ging zes minuten na de openingstreffer van FC Utrecht op de solotour. Op de rand van het strafschopgebied van de tegenstander liet de Zwollenaar zich slim en luid kermend vallen na een aanvaring met FC Utrecht-aanvoerder Mark van der Maarel. Scheidsrechter Bax trapte erin en gaf FC Emmen een vrije trap, recht voor het Utrechtse doel.

 

Peruaans hoogstandje

Miguel Araujo, blijkbaar blakend van het zelfvertrouwen na wat recente succesjes, eiste de bal voor zich op. Het bleek een uitstekend idee, want de Peruaan schoot het buitenkansje tot ieders verrassing strak in de kruising. De verdediger nam nauwelijks een aanloop, maar zijn inzet zat er prachtig in en was volstrekt onhoudbaar voor doelman Eric Dirk Oelschläger. Ook voor Meijer was het genieten van het Peruaanse hoogstandje. ,,Wat een goeie goal zeg’‘, zag de analist. ,,Echt een meevaller voor FC Emmen.’’

Het spel golfde na de gelijkmaker op en neer. FC Utrecht probeerde het met schoten van Bart Ramselaar en Gyrano Kerk, die over het doel van Dennis Telgenkamp scheerden. Bij de thuisclub deed Bernadou van zich spreken. Zijn geweldige pegel op aangeven van Caner Cavlan belandde nog met een daverende knal op de lat, maar vlak voor rust zette de Fransman FC Emmen alsnog op voorsprong. Het was een beauty. De oud-speler van Paris Sant-Germain nam de bal vanaf een meter of dertig op zijn pantoffel. Opnieuw raakte hij het aluminium, maar deze keer vloog de bal via binnenkant paal binnen.

Lelijk in de verdrukking

Wie dacht dat de voorsprong FC Emmen vleugels zou geven, kwam bedrogen uit. Het begin van de tweede helft gaf hetzelfde beeld als de eerste. De Drenten kwamen weer lelijk in de verdrukking te zitten en de gelijkmaker kon niet uitblijven. Na een kwartier kwam de stand weer in evenwicht. Het was de linker vleugelverdediger Cavlan die op snelheid werd geklopt door de watervlugge Gyrano Kerk. Die bereikte Mahi, die met een technisch hoogstandje Patrick van Overeem in scoringspositie bracht: 2-2.

De Drenten toonden opnieuw veerkracht, knokten zich terug in de wedstrijd en kregen zelfs een kans om andermaal op voorsprong te komen. Een omhaal van Marko Kolar op aangeven van Glenn Bijl en een lastige poging van invaller Donis Avdijaj misten net de juiste richting en de vereiste kracht. Dat vervolgens Cavlan zich nogmaals op fatale wijze liet kloppen door Kerk zorgde voor een grafstemming op de Meerdijk. De strakke voorzet van de Utrechtse rechtsbuiten werd vakkundig afgerond door Adrian Dalmau.

Mokerslag

Het was een mokerslag die FC Emmen in de slotfase niet meer te boven kwam. Avdijaj kreeg nog een klein schotkansje, maar dat was het ook wel. FC Utrecht reisde met een verdiende zege huiswaarts, met name belangrijk ook voor René Hake die door de zege wel eens een verlenging van het hoofdtrainerschap tegemoet kan zien. Voor FC Emmen zijn de zorgen enorm. Er zullen in winterstop grote reparatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd om in de tweede seizoenshelft nog in aanmerking te komen voor lijfsbehoud.