Onrustige nacht in Drenthe en Groningen: brandstichtingen in Emmen, Marum, Opende en Nieuwe Pekela, ME in actie in Hoogersmilde

In meerdere plaatsen in Drenthe en Groningen is het in de nacht in aanloop naar oudejaarsdag onrustig geweest. In Emmen, Opende, Marum en Nieuwe Pekela werden banden en rommel in brand gezet, in Hoogersmilde moest de mobiele eenheid (ME) in actie komen tegen jongeren die een caravan in brand hadden gestoken.

In Emmen rukte de brandweer uit naar de kruising Meerdijk-Rondweg voor in de brand gestoken rommel. Op de plek werden bierblikjes aangetroffen.

 

(Auto)banden in brand in Opende, Nieuwe Pekela en Marum

Kort voor middernacht werd in Opende op de kruising Leidijk-Postdijk een stapel autobanden in de brand gestoken. Hierbij kwam veel rook vrij. Toen de hulpdiensten arriveerden, waren de brandstichters al vertrokken.

 

Ook in Nieuwe Pekela, op de Ommelanderweg, ging een stapel autobanden in vlammen op.

De brandweer moest ook in actie komen in Marum. Ter hoogte van de Postdijk stond een bult rommel in brand, met onder meer een crossmotorband en een baal hooi. Ook hier waren de daders gevlogen. Het wegdek raakte door het vuur beschadigd.

 

Mobiele eenheid in actie in Hoogersmilde

In Hoogersmilde kwam de mobiele eenheid in actie tegen een groep van ongeveer dertig jongeren. De groep stond op de Drostenlaan rond een auto die in brand was gestoken en overtraden daarmee het samenscholingsverbod.

Het was de hele avond en nacht al onrustig in het dorp. Er werden meerdere brandjes gesticht, een sloopcaravan ging in vlammen op. Omdat de groep weigerde te vertrekken en zich tegen de politie keerde - er werd met vuurwerk gegooid - schakelde de politie de mobiele eenheid in.

Volgens een getuige zijn er enige aanhoudingen verricht. Een politiebusje raakte beschadigd.