Ernst Kuipers en Diederik Gommers doen beroep op kabinet: Start maandag met vaccineren ziekenhuispersoneel

In alle Europese landen is al lang en breed begonnen met het vaccineren tegen Covid-19. Nederland start op 8 januari. Pas op 18 januari worden op alle 25 opgezette GGD-locaties inentingen uitgedeeld. En dat terwijl er in Nederland per dag 150-plus mensen sterven aan het virus. "Te laat", zeggen Erasmus MC-baas Ernst Kuipers en ic-arts Diederik Gommers.

Essentieel personeel in de ziekenhuizen moet snel gevaccineerd worden, laten de twee aan Nieuwsuur weten. Gommers roept op om aanstaande maandag al in ziekenhuizen te beginnen met vaccineren. Het tweetal sprak op televisie over de nijpende situatie in de Nederlandse ziekenhuizen, waar meer en meer planbare zorg wordt uitgesteld. ,,Het is echt cruciaal dat personeel beschikbaar blijft voor het leveren van zorg’’, zegt Kuipers. ,,Zeker dat personeel dat het meest nodig is. Denk dan aan huisartsen, ambulancepersoneel en personeel in ziekenhuizen op de spoedeisende hulp, op de intensive care en de covid-afdeling.’’

Voor het ziekenhuispersoneel is nog niet bekend wanneer zij een coronavaccin kunnen krijgen. De situatie in de ziekenhuizen loopt echter zodanig uit de hand, dat vaccineren volgens Kuipers en Gommers broodnodig is. Daarmee zetten zij Hugo de Jonge stevig onder druk, die zoals genoemd vast wil houden aan 8 januari. Het Pfizer-vaccin moet ook nog eens - twee keer - worden ingespoten, met een tussenpoze van een paar weken.

Lees het artikel op DvhN: https://www.dvhn.nl/extra/Gommers-en-Kuipers-leggen-bom-onder-kabinetsbeleid-Start-maandag-nog-met-vaccineren-ziekenhuispersoneel-tegen-corona-26326365.html.