Jan Mooibroek zoekt informatie over nazaten Derk Brouwer; Jantina Elsina is getrouwd met Geert Teis Pzn.

STADSKANAAL Jan Mooibroek is bezig met een diapresentatie over G.W. Spitzen, beter bekend als Geert Teis Pzn.

Het is de bedoeling om zondag 14 maart een lezing te houden in de bibliotheek in Stadskanaal. Op uitnodiging van de activiteitencommissie van het Streekhistorisch Centrum.

"Ik ben bezig om de laatste puntjes op de i te zetten", vertelt de 77-jarige inwoner van Stadskanaal. "Ik wil graag in contact komen met nazaten van Derk Brouwer. Deze Derk Brouwer is geboren op 15 april 1839 in de gemeente Wildervank en was getrouwd met Margien Spier.

Jantina Elsina

Uit dit huwelijk werden 5 kinderen geboren. Een dochter geboren in 1864, kreeg de naam van Jantina Elsina. Zij werd op 17 november 1864 geboren in Stadskanaal gemeente Onstwedde op het adres B57 maar waar dat was is niet bekend. Ze is op 20 december 1894 in Stadskanaal gemeente Onstwedde getrouwd met G.W. Spitzen oftewel Geert Teis Pzn.

Wethouder

Derk Brouwer was in elk geval in 1894 wethouder in de gemeente Onstwedde tot zijn overlijden in 1903, hij woonde toen op het adres B62. Ik zou graag weten waar hij is geboren (vermoedelijk Stadskanaal) en wat ik weet in wijk D, maar waar was dat? Vroeger in die tijd waren er geen straatnamen en werden woningen aangeduid met een letter en een nummer. In archieven is niet te achterhalen waar dat was.

Ook wil ik graag weten waar Jantina Elsina is geboren. Wat ik weet is dat ze ten tijde van haar geboorte woonde op een adres in Stadskanaal in de gemeente Onstwedde. De vraag is alleen: weet iemand waar?

Verhuisd

Ongeveer in 1870 zijn ze verhuisd naar Stadskanaal gemeente Wildervank. Dat moet ergens geweest zijn tussen de huidige stationsbrug en de brug naar Gasselternijveen. Weet iemand misschien in welk huis ze hebben gewoond? O ja, een broer van Jantina Elsina was huisarts in Oude Pekela. Er is ook een straat naar hem genoemd."

Kunt u Jan Mooibroek verder helpen? Bel dan 0599-615511 of stuur even een mail naar jan.mooibroek@hetnet.nl