Krimpgemeente Pekela krimpt iets meer, stijging aantal inwoners in Oldambt en Westerwolde

Het aantal krimpgemeenten daalde in de afgelopen jaren, maar is weer licht toegenomen van 62 in 2019 naar 65 in 2020. In (Zuid)oost-Groningen kende Westerwolde de grootste bevolkingsgroei. Ook het aantal inwoners van de gemeente Oldambt nam licht toe, in tegelstelling tot Pekela dat een lichte bevolkingskrimp doormaakte. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Vorig jaar lagen de gemeenten waar het aantal inwoners daalde vooral in de noordelijke provincies en in Zuid-Limburg, maar ook in enkele gemeenten in de Randstad was bevolkingskrimp. Dit gold bijvoorbeeld voor IJsselstein, Oudewater en Huizen.

In 219 van de 355 gemeenten (62 procent) was de natuurlijke aanwas in 2020 negatief: er overleden meer mensen dan dat er baby’s werden geboren. Dat zijn er meer dan de 171 gemeenten een jaar eerder. Dat heeft vooral te maken met de oversterfte door corona. Vooral in Noord-Brabant is de sterfte tijdens de eerste coronagolf sterk toegenomen.

Meer sterfte dan geboorten

In de noordelijke provincies, in Limburg, Zeeland, delen van Overijssel en Gelderland en langs de Noordzeekust waren er in eerdere jaren ook al veel gemeenten met meer sterfte dan geboorten. Dat heeft vooral te maken met de leeftijdsopbouw van de bevolking: er wonen relatief veel ouderen en weinig vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Oldambt

Oldambt maakte een lichte groei door: plus 1,9 op duizend inwoners. Dat heeft met name te maken met verhuizingen naar deze gemeente (5,9 op duizend inwoners) en migratie (1,1 op duizend inwoners). Wel werden er minder baby's geboren ten opzichte van mensen die overleden (- 4,5 per duizend inwoners).

Pekela

Pekela kende een bevolkingskrimp (- 2,7 per duizend inwoners), Zo verhuisden er meer mensen uit Pekela, dan dat er in deze gemeente gingen wonen.

Westerwolde

Westerwolde kent de grootste bevolkingsgroei (+ 21,4 per duizend bewoners). Er verhuisden wel veel mensen uit die gemeente, met onder meer het AZC in Ter Apel (maar liefst 187,3 op duizend bewoners)