Stichting Tomoka Support bestaat 10 jaar

Stichting Tomoka Support, opgezet door Machteld van Delden uit Blijham, bestaat tien jaar. De stichting heeft in het projectgebied, de zeer arme streek rondom Kpékpéta in Zuidwest Togo, met hulp van donateurs, sponsoren, fondsen, scholen, en vooral de Wilde Ganzen veel tot stand gebracht.

Van Delden: "Toen we tien jaar geleden startten was er één waterput voor 9000 mensen. Deze waterput was voor de meeste vrouwen onbereikbaar door de grote afstand. Er was dus eigenlijk geen schoon water en men gebruikte water uit plassen en poelen, er waren geen toiletten, natuurlijk ook geen elektriciteit, geen medische verzorging, nauwelijks onderwijs, weinig te eten, van alles niets dus."

Actie

Na een jaar was er, dankzij een actie op een school, een put en werd de school nieuw leven in geblazen. Na tien jaar heeft de basisschool een nieuw gebouw en heeft ook de school voor voortgezet onderwijs onlangs een nieuw gebouw gekregen, is er een kleuterschooltje gestart, zijn er nu twaalf waterputten gereed en drie latrines gebouwd, heeft de medische post een zonnepaneel en een koelkast en een set nieuwe medische gereedschappen gekregen, is er een bananenplantage opgezet, en hebben vier leerlingen een studiebeurs gekregen om verder te leren.

"De projecten, die wij samen met onze partner Tomoka realiseren, komen voort uit vragen van de bevolking, die heel blij en dankbaar is voor alle hulp. Stichting Tomoka support heeft dit alles kunnen realiseren dankzij de financiële hulp van heel veel particulieren, instanties en organisaties en vooral dankzij de hulp van de Wilde Ganzen."

Drie latrines

Per 1 januari 2021 is er een nieuw project gestart: drie latrines (met twee cabines) voor Togo. Deze komen te staan op plaatsen waar vrij veel mensen wonen of langskomen en waar ook een put in de buurt is. Kinderen en volwassenen krijgen les in handen wassen en hygiëne en twee dames worden aangesteld om de latrine schoon te houden. "Zeker in deze tijd is hygiëne zeer belangrijk, want ook in Togo heerst corona", besluit Van Delden.

Wie meer wil  weten over de projecten (laatste nieuws en acties) kan terecht op https://www.facebook.com/StichtingTomokaSupport. Op de website www.stichtingtomokasupport.org staat uitgebreidere informatie en heel veel foto’s. Doneren, via website of via de Facebookpagina, kan ook.