Over akelei, zwarte nieswortel en nog veel meer planten: een boek over de kruidentuin in het Klooster van Ter Apel

Nico Rookmaker waakt al bijna 20 jaar over de kruidentuin in het Klooster van Ter Apel en uit zijn liefde voor die stille plek nu in een boekje.

Dat heet Van Akelei tot Zwarte Nieswortel en vertelt de geschiedenis van de tuin ook het verhaal achter 50 geneeskrachtige kruiden in die tuin.

,,Dat zijn ze lang niet allemaal, in totaal staan er zo’n 230 kruiden en planten’’, vertelt Rookmaker. Hij is 57 jaar, woont in De Maten en had als kind al zijn eigen tuin. Bijna 20 jaar geleden las hij dat voor het onderhoud van de kruidentuin in het nu als museum dienst doende Klooster vrijwilligers nodig waren. Hij meldde zich aan en leerde zo de stille plek tussen de muren van het middeleeuwse gebouw kennen.

Grote kennis van de kruiden en planten

Hij coördineert inmiddels het onderhoud van die tuin, is er met de andere vrijwilligers in de warmere maanden op vele zaterdagen te vinden om er te wieden en heeft een grote kennis van de kruiden en planten opgebouwd. Een kennis die hij regelmatig etaleert met verhalen op de website van het Klooster.

,,Het idee voor een boek ontstond in 2019 toen we een expositie over de kruidentuin hadden’’, aldus Rookmaker. ,,Toen realiseerden we ons dat zo’n boek er niet was.’’ Hij zette zich aan het schrijven en het resultaat is Van Akelei tot Zwarte Nieswortel. Wie het leest, leert dat de Kruisheren hun tuin nog buiten de muren hadden liggen, dat de huidige tuin pas in de vorige eeuw werd aangelegd. De lezer leert ook van alles over planten. Over de zwarte nieswortel bijvoorbeeld waarvan de tot poeder gemalen wortels bij opsnuiven je doen niezen. ,,Iets waarvan in de middeleeuwen werd gedacht dat het genezend werkte’’, vertelt de schrijver.

Het boek is te verkrijgen in de museumwinkel van het Klooster dat momenteel is gesloten. Bestellen via info@kloosterterapel.nl kan ook.