Tweede boek Finsterwolmer auteur Petra Klamer zet aan tot nadenken

Haar tweede boek komt eind volgende week op de markt, maar nu al zijn de eerste bestellingen geplaatst. "Mijn debuut, ‘Vlinder op zoek naar kleur in het leven’, werd goed ontvangen, en van 'De melodieën van het leven' verwacht ik ook veel", zegt de in Finsterwolde woonachtige Petra Klamer.

'De melodieën van het leven' had als werktitel ‘Niets is meer wat het lijkt’, maar van die titel is Petra van af geweken. "Het bleek dat er al een groot aantal boeken op de markt waren, die eenzelfde titel hadden." Haar eerste boek was met name geschikt voor kinderen, de opvolger is voor tieners en volwassenen. "Een boek dat aanzet tot nadenken", klinkt het cryptisch. "Het gaat min of meer over de coronaperiode. Alles wat normaal was, blijkt niet meer normaal te zijn."

"Het zijn losse hoofdstukken, met een overkoepelend thema: het leven in coronatijd. Wat is de betekenis van een traan?, en wat betekent verlies of blijdschap? Aan de ene kant is het boek bemoedigend, aan de andere kant zet het aan tot nadenken. Overdenken van de tijd waar we mee te maken hebben en bepaalde gebeurtenissen in het leven een plekje geven."

Illustraties

Ook nu, net als in ‘Vlinder op zoek naar kleur in het leven’, is ze voor een groot deel verantwoordelijk voor de illustraties in het boek. "Het merendeel heb ik zelf getekend, daarnaast hebben een nichtje en een vriendin een aantal illustraties gemaakt. Mijn nichtje kwam ook op het idee voor een hoofdstuk in het boek, dat gaat over een restaurant, met de alleszeggende titel 'Eet lekker veel'."

Overigens werkte Petra voor twee hoofdstukken van haar debuut al samen met een nichtje en een neefje.

Naast 'De melodieën van het leven'  heeft Petra ook al de basis gelegd voor haar derde boek, die naar verwachting eind dit jaar, begin volgend jaar uitkomt. Dit boek gaat over de handpop van Petra, Marleen genaamd, en hondje Max. “Dit wordt een kinderboek en gaat over de avonturen die ze meemaken tijdens hun vakantie.” 

"Ik heb begin dit jaar onder meer een groot deel van het Pieterpad gelopen. Tijdens de wandelingen had ik een schriftje mee, waarin ik aantekeningen en dergelijke voor dit verhaal heb gemaakt." Naast het lopen van een aantal etappes van Pieterpad, de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland, die voert van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht, ging Petra ook nog met busvakantie. "En ook tijdens die vakantie werkte ik aan Marleen en Max."

Boekengilde.nl

‘Vlinder op zoek naar kleur in het leven’ was onder meer te koop bij de Bruna in Winschoten en bij de Readshop in Stadskanaal. Of 'De melodieën van het leven' ook in beide boekenzaken te koop is, als de coronamaatregelen versoepeld worden, weet Petra nog niet. "Ik heb daar nog geen contact over gehad, misschien dat het boek daar komt te liggen. Wie het boek, dat tien euro gaat kosten, wil aanschaffen kan dit wel binnenkort online doen via www.boekengilde.nl", besluit Petra.