Hoe ervaren kinderen en ouders thuisonderwijs? ‘Ik vind het thuis leuker, maar mama is wel veel aan het bellen'

Landelijk opererend oppas- en gastouderbureau Nanny Nina deed onderzoek onder 211 gezinnen naar hoe ze de lockdown ervaren. 27 Procent van de kinderen geeft aan liever thuis te blijven na 19 januari. Slechts 2 procent van de ouders geeft aan het wel prima te vinden met de scholen en opvang die gesloten zijn.

Nanny Nina vroeg 211 schoolgaande kinderen en hun ouders, hoe zij de tweede lockdown ervaren. Ze onderzochten ook wat ouders hopen te horen tijdens de persconferentie op dinsdag 12 januari over de nieuwe maatregelen.

Oppas en gastouder-opvang als enige nog toegestaan Het gevoel bij gezinnen is wezenlijk anders dan in de eerste lockdown geeft Jasmijn Kok, oprichter Nanny Nina, aan: “De afwachtendheid is weg, ouders verwachten dat de scholen langer dicht blijven, en hebben moeite met het hooghouden van alle ballen. Bijvoorbeeld gezinnen met drie schoolgaande kinderen komen laptops en tijd tekort om iedereen te helpen bij huiswerk opdrachten, en dan moet je ook nog je eigen werk gewoon doen. We merken dat het drukker is bij ons met aanvragen, ik denk dat dit komt doordat oppas en gastouderopvang nu de enige nog vormen van kinderopvang zijn die zijn toegstaan.“

Stijgende vraag naar oppas in de lockdown

De aanvragen voor dag oppassen zijn gestegen, bij Nanny Nina maar ook andere oppasplatforms, zoals te lezen was in een artikel van de Volkskrant afgelopen week. De tijden van de boekingen zijn opvallend anders: waar bij Nanny Nina voor de lockdown vooral aanvragen binnenkwamen voor avondjes oppas vindt nu 100 procent van de oppas boekingen plaats tussen 8:00 en 18:00. Ook wordt bij alle boekingen aangegeven dat hulp bij thuis onderwijs gewenst is. Maar ontstaat er dan geen tekort aan oppassen? “Er zijn nu gelukkig veel studentes die extra kunnen en willen werken, omdat college’s en werkgroepen online zijn en hun andere bijbaantjes in de horeca zijn komen te vervallen”, aldus Jasmijn

Instagram poll

Nanny Nina vroeg via een instagram poll en email-enquête aan ouders en hun kinderen wat zij van de lockdown situatie vinden. Dit leverde een interessant contrast op. Meer dan een kwart van van de 211 kinderen geeft aan voorkeur te hebben voor het thuis leskrijgen door moeder en vader, boven het naar school gaan. Een schril contrast, met slechts 1 rpocent van de ouders uit dezelfde poll, die wil blijven 'homeschoolen' als dit niet meer verplicht is.

Ervaringen van ouders 85 procent van de ouders van kinderen tussen de 9 maanden en 13 jaar die deelnamen aan de enquete geven aan de kinderen het liefst weer aan de echte juf of meester over te laten. 10 Procent houdt de kinderen graag langer thuis uit voorzorg omdat de nieuwe mutatie angst inboezemt , en 5 procent wil de kinderen na de lockdown graag in deeltijd toch meer thuis hebben.

Hoe ervaren ouders de tweede golf?

Op de poll 'Hoe de ouders de tweede golf ervaren' kreeg Nanny Nina wisselende reacties, variërend van bezorgd to dankbaar: Jessie, moeder van vier (tweeling van vier maanden, zoon van 3,5 en dochter van vijf): “Mijn man en ik geven beiden colleges.. die kan je niet verplaatsen als je geen opvang hebt, dat is erg lastig. We hebben een werkplek op zolder en een tweede kamer ingericht als werkplek. Waar ik me echt zorgen over maak is dat mijn man of ik ziek worden, het is nu een erg precaire balans tussen werk en de kinderen en nu werkt het. Als een van ons ziek wordt, stort alles als een kaartenhuis in elkaar. Daarnaast kunnen mijn collega’s zonder kinderen verder werken aan hun onderzoek, terwijl ik hoe langer de lockdown duurt, hoe meer achter begin te lopen doordat het thuisonderwijs ontzettend tijdrovend is. Ik vind het leuk om te zien waar mijn kinderen op school mee bezig zijn, maar ik maak me zorgen om mijn carrière.”

Ervaringen van kinderen

Onder de kinderen zijn de meningen verdeeld. Max (8 jaar): “Ik ga wel liever naar school, vooral het buitenspelen met vriendjes mis ik nu, maar ik mag nu wel vaker pauze.” Thomas ( 6 jaar) voegt toe: “Mama is steeds ook aan het bellen, de juf heeft meer tijd als ik een vraag heb, en papa kan echt niet uitleggen.”

Jasmijn Kok: “Veel ouders benoemden wel ook de voordelen van de lockdown: beter zicht op wat hun kinderen leren, meer tijd samen zonder heen en weer geren naar sport, en vooral meer begrip voor docenten. Maar overheersend is toch de stress en het tijdsgebrek doordat thuisonderwijs veel tijd kost en er verwacht wordt dat je ook je normale werkzaamheden blijft doen bij je baan. Ouders van kinderen die nog niet naar schoolgaan zijn niet meegenomen in het onderzoek. Na een steekproef, lijken zij iets stress te ervaren, hoewel het ook voor hen puzzelen is."