Gooi de horeca open en organiseer festivals voor ex-Corona-patiënten - column

Avondklok of niet? Als het aan premier Rutte ligt is een ieder binnenkort verplicht 's avonds en 's nachts binnen te blijven. De Tweede Kamer moet alleen nog haar goedkeuring geven aan dit snode plan. De avondklok is bedoeld om het aantal coronabesmettingen terug te brengen, en daarmee de zorg te ontlasten. Of dit werkt? Waarschijnlijk niet.

Waar moet den Nederlander midden in de nacht naar toe? Nu de cafés en restaurants sowieso gesloten zijn, rest niets anders dan bij wat vrienden op bezoek te gaan. En het aantal gasten dat men mag ontvangen is al gereduceerd tot twee, dus veel zoden zal deze maatregel niet aan de dijk zetten. 

Veel meer impact zou het hebben om de kerken, moskeeën en andere gebedshuizen een tijdje te sluiten en het vliegverkeer van en naar Groot-Brittannië stil te leggen om de Britse variant (Komt die dan van Groot-Brittannië? Joh) buiten beeld te houden, maar dit kan vanwege de scheiding van kerk en staat, respectievelijk vanuit economisch oogpunt niet.

'Verlenging van de lockdown is onvermijdelijk en niets doen kost de economie nog meer geld', hoor ik de deskundigen zeggen. Een klassieke denkfout. Elke willekeurige ondernemer kijkt naar mogelijkheden. Niet naar wat niet kan, maar juist naar wat wel kan. En er kan veel. Meer dan Rutte en consorten denken.

De kroegen kunnen vanaf morgen namelijk weer open, en ook een hapje eten in een restaurant kan weer, of het bezoeken van een theatervoorstelling of concert. En wie moet daar dan naar toe, hoor ik u hardop denken? Het antwoord is simpel: de uitverkorenen, de overlevenden, de strijders der lagen landen, ofwel de ex-Corona-patiënten.

Mensen die besmet zijn geweest met het virus zijn een behoorlijk lange tijd immuum, ze kunnen niet besmet worden en ze kunnen anderen niet besmetten. Laten we zeggen dat er momenteel een kleine miljoen Covid-survivors rondlopen in Nederland. Kassa.

Maar hoe herken je deze Covid-veteranen? Een ster op hun borst naaien ligt uiteraard wat gevoelig, al stampt de avondklok eveneens uit de tijd dat dit bedacht is. Ik stel voor een fraai T-shirt met print. 'Are you talking to me Covid?', met daaronder een vuist, ten teken dat deze helden het virus met een ferme uppercut hebben uitgeschakeld. Bam!

Arjan Brondijk (corona-survivor)