Nederland bungelt onderaan in de strijd tegen corona (drie landen zijn nog trager)

Terwijl Nederland zich druk maakt over wel of niet invoering van een avondklok, kan er beter meer energie worden gestoken in het vaccineren. Als een van de laatste Europese landen startte Nederland met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Inmiddels zijn zo’n 75.000 inwoners gevaccineerd, goed voor een half procent van de bevolking. Daarmee zijn we in Europa een van de langzaamste landen.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden, zie: https://www.dvhn.nl/extra/Nederland-bungelt-onderaan-in-de-Europese-vaccinatierace-tegen-corona.-Bekijk-hier-hoe-we-het-doen-in-vergelijking-met-andere-landen-26358960.html

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk begon op 8 december als eerste van alle Europese landen met vaccineren. Inmiddels is van elke zeventien inwoners er al minstens één gevaccineerd. Mogelijk gaat het vaccineren aan de andere kant van Het Kanaal straks nog sneller. Afhankelijk van de voorraad vaccins overweegt de regering om 24 uur per dag te prikken. Ook beschikken de Britten over 1.200 vaccinatielocaties.

Nederland
In Nederland is gekozen om eerst alle medewerkers in de acute zorg in te enten. Maandag is een start gemaakt met het vaccineren van bewoners van verpleeghuizen. De komende maanden zijn eerst ouderen, kwetsbare groepen en medici aan de beurt, vanaf april volgt de rest van de bevolking.

Minder vaccins

Wel is het daarvoor nog de vraag of er voldoende vaccin voor handen is. Zo kondigde medicijnfabrikant Pfizer vrijdag aan dat tijdelijk minder vaccin zal worden geleverd aan Europa, zodat de productie opgevoerd kan worden. Tot eind februari zal daardoor minder vaccin worden geleverd.