TSN Thuiszorg zet smart glasses in (meekijken tijdens verpleegkundige handelingen)

TSN Thuiszorg, aanbieder van verpleging en verzorging in de wijk door heel Nederland en op woonzorglocaties in de provincie Groningen, is begonnen met de inzet van smart glasses.

Beeld en spraak worden rechtstreeks gestreamd naar een specialistische collega, externe expert of begeleider. Deze kijkt en luistert dus live mee, en kan op afstand meekijken en adviseren. Fysieke aanwezigheid van een extra persoon is dus niet meer nodig. Dat is, volgens TSN, efficiënt en bovendien extra handig in coronatijd.

Kijken door de ogen van de leerling
Binnen TSN maken zowel thuiszorgmedewerkers als verpleegkundigen in opleiding gebruik van de slimme brillen. De ervaringen tot dusver zijn positief. Tijdens de opleiding van verpleegkundige Maurice Telkamp kon de begeleidend regisserend wijkverpleegkundige (RWV) dankzij de smart glasses meekijken met zijn verpleegkundige handeling: “Het grote voordeel was dat ze me goed kon beoordelen terwijl ze door omstandigheden thuis zat, erg handig”. Ook de RWV’er was enthousiast: “Het was alsof ik door de ogen van de leerling keek.”

TSN zet de bril ook in binnen de wondzorg. Op basis van de beelden kan de intern verpleegkundig specialist, op afstand, de wond beoordelen en de medewerker adviseren bij de verzorging. Bijkomend voordeel van de bril ten opzichte van een tablet is dat de medewerker zijn handen vrij heeft om direct handelingen te verrichten.

De digitale spreekkamer
Vanzelfsprekend worden de data beveiligd verstuurd en kunnen alleen degenen met toestemming meekijken met de beelden. De smart glasses van TSN staan in verbinding met de digitale spreekkamers van Zaurus. Deze spreekkamers zijn speciaal ontwikkeld voor het leveren van zorg op afstand door beeldbellen. Via de separate Zaurus Smart Glasses-app streamt de zorgverlener beeld en spraak naar een digitale spreekkamer. De collega die meekijkt en adviseert, kan via deze veilige verbinding de handelingen volgen alsof het een normaal beeldbelgesprek is.

TSN gelooft in deze technologie en het bedrijf werkt samen met Zaurus aan het breder inzetten van de brillen. Op deze manier ondersteunt technologie de kwaliteit en de effectiviteit van zorg.