Wandelen mateloos populair onder (thuis)werkend Nederland (stappen worden bijgehouden door stappenteller of een app)

(Thuis)werkende Nederlanders houden ervan hun wandelrondjes vast te leggen: voordat de wandeling wordt gestart, gaan de apps live. Bovendien geven mensen aan door de coronacrisis en het thuiswerken vaker te lopen; iets meer dan de helft wandelt dagelijks.

Dat blijkt uit onderzoek van Wandelnet (januari 2021). Bijna alle respondenten (96 procent) wandelen geregeld tot dagelijks op hun (thuis)werkdag. Dat maakt een rondje lopen tot de meest populaire dagactiviteit van (thuis)werkend Nederland. Een derde van de respondenten logt in op bijvoorbeeld Strava, Ommetje of Runkeeper. Eveneens een derde houdt het aantal stappen precies bij door een stappenteller of andere app. Een kwart van de respondenten deelt de (werk)wandeling via social media, bijvoorbeeld door het plaatsen van een selfie.

Vaker en alleen
De voornaamste redenen om te wandelen tijdens een (thuis)werkdag zijn: een ‘frisse neus halen’ en om ‘fit en gezond’ te blijven. Ook ‘ontspanning’ en ‘het hoofd leegmaken’ worden vaak genoemd. Driekwart van de ondervraagden gaat alleen op pad. Het merendeel van de wandelaars (59 procent) probeert steeds een ander rondje te maken vanaf de (thuis)werkplek.

Niet-wandelaars
De 4 procent niet-wandelaars zegt het vooral heel erg druk te hebben met het werk of is wel van plan om een rondje te lopen, maar het komt er niet van. De meest gekozen smoesjes zijn: Slecht weer, te druk, te donker, geen zin, uitgekeken op de eigen omgeving of gewoon vergeten naar buiten te gaan.

Wandel tijdens je Werk-dag
Uit de zomerpeiling (2020) van Wandelnet blijkt dat veel meer mensen zijn gaan wandelen tijdens de coronacrisis dan voorheen. In aanloop naar de landelijke Wandel tijdens je Werk-dag op 8 april 2021 heeft Wandelnet opnieuw een onderzoek uitgevoerd, maar dan onder de werkende populatie van Nederland. De Wandel tijdens je Werk-dag is een initiatief van Stichting Wandelnet. De landelijke dag heeft als doel mensen tijdens een (thuis)werkdag in beweging te krijgen. Letterlijk. De onderzoeksresultaten geven Wandelnet inzicht in hoe mensen wandelen tijdens een thuiswerkdag en input voor landelijk voetgangersbeleid. www.wandeltijdensjewerkdag.nl.