Israël keert terug naar het 'oude normaal' (Bijna de helft van de bevolking heeft eerste coronavaccinatie gehad)

Israël heeft zondag opnieuw versoepelingen doorgevoerd nadat het land al snel enorme stappen wist te zetten met het vaccinatieprogramma. Bij de helft van de bevolking zouden inmiddels prikken zijn gezet, schrijft persbureau Reuters. Het toedienen van twee vaccindoses heeft de hoeveelheid verwachte COVID-19-besmettingen met 95,8 procent doen afnemen.

Alle winkels, markten, musea en bibliotheken mogen hun deuren weer openen. Datzelfde geldt voor sportscholen en zwembaden. Daarbij moet wel worden aangetekent dat wie een baantje wil zwemmen of zijn coditie wil opvijzelen in een sportschool een vaccinatiebewijs moet overleggen, of kunnen aantonen dat men voldoende immuniteit heeft opgebouwd tegen Covid-19, na een eerdere besmetting.

De anderhalve meter-regel blijft vooralsnog wel van kracht.

Premier Benjamin Netanyahu wil volgende maand de economie in het land verder heropenen. Critici zien het als een verkiezingsstunt, omdat Israëliërs in maart naar de stembus gaan.

Vaccinatiebeleid Nederland verkeerd

In Nederland hebben naar schatting 750.000 personen hun eerste of beide prikken gehad. Er is veel kritiek op het vaccinatiebeleid in ons land, onder meer van viroloog en epidemioloog Jaap Goudsmit, hoofd van het Human Vaccines Project aan de universiteit van Harvard. Goudsmit geldt als een  autoriteit op het gebied van vaccinontwikkeling. Hij heeft al meerdere keren geopperd om in een rap tempo 60-plussers hun eerste vaccinatie toe te dienen, het maakt volgens hem niet uit met welk vaccin dat gebeurt.

Volgens Goudsmit helft het vaccin, binnen een paar weken na toediening, al effect. Het zou voorkomen dat iemand met Covid-19 op de IC belandt. Over een tijdje, begin van de zomer, kan dan de tweede prik, als die voorhanden is, worden gezet. De viroloog schetst dat er 4,3 miljoen ouderen zijn, en dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 4,2 miljoen vaccins beschikbaar zijn.

Begin januari is het eerste vaccin in Nederland toegediend. Begin april hadden, zo stelt Goudsmit, bijna alle 60-plussers hun eerste prik kunnen hebben,