'Ik had mijn telefoon even weggelegd, en had prompt 53 oproepen gemist' (Kappers en kapsalons in Oost-Groningen hebben het de komende tijd megadruk)

Nadat doorsijpelde dat de kappers vanaf 2 maart weer open mogen staat de telefoon bij de salons en kapperszaken in onder meer Oost-Groningen roodgloeiend. "Ik had mijn mobiele telefoon even weggelegd", vertelt Ingrid van Salon Empress in Winschoten. "Mijn zoon kwam op een gegeven moment naar me toe en zei: 'Mam, je telefoon piept onafgebroken'. Bleek ik maar liefst 53 berichten te hebben gemist."

Ingrid runt de salon samen met haar moeder, die zich heeft toegelegd op de oudere klanten. Ook zijn er drie stagiares, die zich bezighouden met onder andere het wassen en föhnen van het haar. "Het is een gekkenboel. De berichtenstroom via bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook of Instagram houdt maar aan. Voor de komende veertien dagen zitten we al helemaal vol."

De klanten zijn, volgens Ingrid, allemaal blij dat ze weer naar de kapper kunnen. "Ik krijg alleen maar blije klanten aan de lijn. Men kijkt er echt naar uit."

Om alles in goede banen te leiden is Ingrid druk bezig met het maken van schema's op welke dagen en tijden haar clientèle bij haar terecht kan. Ingrid en haar moeder hebben niet overwogen langer te gaan werken op één dag, of een extra dag open te gaan. "Dat hebben we voor de lockdown gedaan. Prompt werden we gekort op de vergoeding van de Staat."

Bang dat Mark Rutte en Hugo de Jonge vanavond tijdens de persconferentie alsnog restricties opleggen heeft ze niet. "Ik hoorde in de 538 Ochtendshow met Frank Dane dat die met de kapper van Mark Rutte belde. Het bleek dat Rutte zelf ook een afspraak bij de kapper heeft staan." 

De 10 weken sluiting heeft er wel ingehakt. "Dat haal je nooit meer in", besluit Ingrid.

Style Hairprofessinals

Margriet van Style Hairprofessionals in Winschoten houdt nog wel een slag om de arm. "Stel dat tijdens de persconferentie wordt aangekondigd dat, net als in België, mensen alleen naar de kapper mogen om zich te laten knippen en niet voor bijvoorbeeld verven, stylen of een permanent dan moeten we velen teleurstelle en voor hen een andere afspraak plannen. Vandaar dat we van iedere klant het telefoonnummer hebben genoteerd om ze terug te kunnen bellen."

Net als Ingrid spreekt ook Margriet van een gekkenhuis. "Niet normaal meer. We hebben het megadruk met het plannen van afspraken. De komende twee weken zitten we al tjokvol. Tussen de telefoontjes door hebben we amper tijd om een kopje koffie te drinken of een koekje te eten. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld een half aangegeten stukje koek liggen met daarnaast een halve kop koffie. Ik kom er gewoon niet aan toe."

Bij Style Hairprofessionals werken twee kappers. "Maar er staan nu meerdere collega's ingepland."

Hoewel Margriet dus een slag om de arm houdt over wat precies wel en wat juist niet mag, gaat ze van het positieve uit. "We gaan ervan uit dat we gewoon weer open mogen, zoals we gewend waren. Die kans schat ik in op 99,9 procent. En dit werd tijd ook; we zijn tien weken dicht geweest."

Harma Kapsalon

Harma van de gelijknamige kapsalon aan de  Huningaweg in Oostwold is uiteraard ook verheugd over het feit dat ze kam en schaar weer mag hanteren. En zij niet alleen. "De klanten zijn ook blij. Vergeet niet dat velen zich verheugen om naar de kapper te gaan. Niet alleen om het haar te laten doen, maar ook vanwege het sociale aspect."

Harma Kapsalon zit vanaf 2 maart al ruim een week vol. Ze knipt, samen met haar moeder en een collega-kapster, niet alleen overdag, maar ook 's avonds. Ze merkt gelukkig dat haar vaste klanten - uit de wijde omgeving, van Winschoten tot Midwolda en van Blijham tot Blauwestad - haar niet uit het oog zijn verloren. "De klanten zijn de kapsalon trouw gebleven. Zaak is nu ze allemaal op korte termijn in te plannen."

"Wat de exacte regels zijn zal vanavond, tijdens de persconferentie, blijken. Veiliger als dat we al deden kan het eigenlijk niet. De meeste kapsalons werkten vóór de lockdown al volgens de strengste voorschriften."