GroenLinks Westerwolde maakt zich zorgen over de toename lawaai van gevechtsvliegtuigen

GroenLinks Westerwolde heeft afgelopen maand schriftelijke vragen gesteld aan het college over de aanstaande herindeling van het luchtruim waarbij wellicht ook boven de gemeente Westerwolde regelmatig militaire vliegoefeningen zullen plaatsvinden die gepaard zullen gaan met het nodige lawaai.

Nu zijn er al incidenteel (nacht) oefeningen maar dat kan flink toenemen als het aan de plannen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ligt. GroenLinks Westerwolde vindt dat dit botst met het streven naar rust en ruimte als kernwaarden voor dit gebied. Volgens GroenLinks hoort het niet thuis boven de plek waar mensen die juist gebieden met oorlogsgeweld zijn ontvlucht en hierdoor mogelijk zijn getraumatiseerd een veilig heenkomen zoeken. Ter Apel is immers de ‘asielhoofdstad’ van Nederland.

Didi Dresscher, secretaris van GroenLinks Westerwolde: "Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat er ‘overleg’ is met betrokken lokale bestuurders maar onze wethouder weet van niets. Als antwoord op onze vragen stelt het college niet over het luchtruim te gaan en slechts een online zienswijze in te dienen. Wij willen dat het college op z’n minst in overleg met de provincies Groningen en Drenthe, maar ook met omliggende gemeenten tegengas geeft en niet alleen online een digitaal formulier invult."

Vanuit provincie Groningen heeft GroenLinks met betrekking tot deze ontwikkeling al een motie ingediend.