Voorbereidingen voor Middeleeuws Winschoten in volle gang (Evenement staat gepland voor 20, 21 en 22 augustus)

Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk is stellig: Op 21 juni keren de Britten terug naar het 'oude normaal'. In Nederland hield demissionair minister Hugo de Jonge nog een slag om de arm, maar liet hij wel doorschemeren dat tegen de zomer weer veel mogelijk is. Voor organisatoren van festivals het teken om verder te plannen. Zo ook voor Meini Zweep van Middeleeuws Winschoten.

Het Middeleeuws Winschoten & Fantasy Festival, zoals het driedaagse evenement officieel heet, staat gepland voor 20, 21 en 22 augustus in het plaatselijke Stadspark. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. De contracten met een aantal bands zijn getekend en de lijntjes met standhouders en de Dutch European Steampunk Convention worden strak getrokken.

"Het is nu nog afwachten wat er precies kan op genoemde data", zegt organisator Meini Zweep. "Misschien moeten organisatoren wel werken met een vaccinatiebewijs, of volstaat een Corona speeksel-sneltest (Met deze spuugtest kan binnen 15 minuten de aanwezigheid van besmettelijkheid (en aanwezigheid) van het Covid-19-virus worden aangetoond, red.). Maar het kan ook zijn dat bezoekers 'gewoon' naar binnen mogen, omdat het een buitenevenement betreft. Zelf ben ik niet bang voor een coronatest of een vaccinatie, maar er zijn ook mensen die bij de gedachte al heel onrustig worden."

Celtica Pipes Rock

Vorig jaar kon, zoals bekend het Middeleeuws Winschoten & Fantasy Festival, geen doorgang vinden vanwege de coronaperikelen. Een deel van de toen gecontracteerde bands komt dit jaar één of meerdere optredens verzorgen. "Denk aan Celtica Pipes Rock, Harmony Glen, Comes Vagantes, maar ook  Irdorath Fantasy-Folk Band uit Wit-Rusland en een Spaanse folkband waarvan ik de naam met goed fatsoen niet uit kan spreken, ha, ha."

Het is nog niet zeker of de Groningse folkband Rapalje, die in 2020 wel op de line-up stond, zal verschijnen. "Rapalje is een veelgeboekte band, die optreedt in binnen- en buitenland. Ik weet nog niet hoe het met hun planning zit, maar uitsluiten dat ze komen doe ik niet. Het zou zomaar kunnen dat ze op deze editie van het festival aanwezig zijn."

Daarnaast zijn er, zoals ook tijdens vorige edities het geval was, kampementen, treden er entertainers op, zijn er diverse shows en workshops.

"In de loop der jaren hebben we als organisatie goede contacten opgebouwd met onder meer bands, standhouders en de Steampunkers. Als we precies weten wat me mogen, is een belletje voldoende en ze komen."

Wintereditie

Toen april vorig jaar duidelijk werd dat alle evenementen tot 1 september dat jaar niet door konden gaan, kwamen Zweep c.s. kort daarna met een alternatief: een wintereditie van Middeleeuws Winschoten in en rond de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Uiteindelijk moest daar ook een streep door worden gezet, maar het idee blijft overeind. "Jazeker", besluit Zweep, "naast de reguliere Middeleeuws Winschoten komt er - als het goed is - dit najaar ook een wintereditie."

Meer informatie over Middeleeuws Winschoten & Fantasy Festival op https://www.middeleeuws-winschoten.nl/ en/of op https://www.facebook.com/MiddeleeuwsWinschoten.