Tweede Kamer wil terrassen op 8 maart weer openstellen voor publiek

Een aantal fracties in de Tweede Kamer wil dat het demissionair kabinet toestaat dat de terrassen op 8 maart weer open gaan. Achterliggende gedachte is dat mensen nu dichtbij elkaar op muurtjes en in parken gaan zitten om te kletsen, eten en drinken, terwijl dat op een terras 'veiliger, gereguleerd en op afstand kan. Dat meldt Nu.nl.

De afgelopen dagen greep de politie in op diverse openbare plekken in Nederland, zoals in het Vondelpark in Amsterdam, het Tilburgse Spoorpark en het Noorderplantsoen in Groningen.

Klaas Dijkhoff (VVD) opperde dat het demissionair kabinet in overleg moet met de horeca en de burgemeesters om te kijken wat de mogelijkheden voor het openen van de terrassen zijn. Eerder deden de burgemeesters Femke Halsema van amsterdam en Pieter Broertjes van Hilversum eenzelfde oproep.

PVV-leider Geert Wilders wil het liefst de gehele horeca zo snel mogelijk verantwoord openen. "Horecaondernemers en al die winkeliers raken hun inkomen, hun reserves en hun spaargeld kwijt."

Demissionair premier Mark Rutte vreest voor een aanzuigende werking zodra de terrassen open zijn. Hij acht het dan ook niet verstandig dit te doen, maar gaf aan dat het openen van de terrassen wel behoort 'tot een mogelijke volgende stap'. 

Avondklok niet van kracht tijdens Tweede Kamerverkiezingen

Verder vinden de Tweede Kamerleden het vreemd dat de avondklok en de bepertkte bezoekregeling van kracht blijven. Met name het handhaven van de avondklok vinden de Kamerleden merkwaardig, omdat Rutte gezegd zou hebben dat het zo snel mogelijk schrappen van de avondklok 'bovenop de stapel lag'. 

De avondklok blijft echter, zo stelt de demissionair premier gehandhaafd, omdat anders de druk op de zorg zal toenemen. De avondklok duurt in principe tot 15 maart 04.30 uur. Mocht die maatregel vervolgens alnog worden verlengd, dan geldt de avonklok niet voor mensen die op 17 mei gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen.