Non-foodsector trekt aan de bel: 'Wij kunnen veilig op de markt in Winschoten staan'

Een aantal standhouders in de non-foodsector geeft vandaag, zaterdag, een signaal af op de weekmarkt in Winschoten. De groep verzamelde zich ter hoogte van de ING om aandacht te vragen van het publiek en de politiek. De marktkooplieden willen weer hun waar kunnen verkopen op de markt. "En dat kan ook", zegt Henry Drent van Handelsonderneming H. Drent. "Wij kunnen veilig op de markt staan."

Drent verkoopt zelf onder meer schoenen en klompen. Ook zijn collega's, die normaliter non-foodproducten aan de man proberen te brengen, zoals tapparfums, hobbyspullen, kleding, sieraden en sokken, zijn aanwezig. Datzelfde geldt voor de eigenaar van de draaimolen, die 'in betere tijden' ter hoogte van de HEMA staat opgesteld.

"De kramen zijn breed genoeg om de anderhalve meter te kunnen handhaven", zegt Drent. "Bovendien staat de marktkoopman zelf sowieso al op meer dan anderhalve meter van de klanten. Ik gun mijn collega's in de foodsector uiteraard hun omzet, maar hun kraam en die van ons verschillen niet. Bij de onze, en die van mijn collega's die eveneens non-foodproducten verkopen staan doorgaans geen tien man te wachten."

Dit treft ons allemaal

De stroopwafelkraam even verderop kan op dit moment slechts dromen van een man of tien vóór de toonbank. Slechts zo nu en dan bestelt een klant de lekkernijen. "Dit treft ons allemaal", zegt de verkoper, "als je nu kijkt staan er maar een paar kramen; daarvoor komen de mensen niet naar Winschoten. Met name Duitse klanten laten het afweten. Ik ben uiteraard blij dat we onze producten nog mogen verkopen, maar het houdt niet over. Ik schat dat we gemiddeld op een marktdag ruim veertig procent minder verkopen."

Drent, die nog een beetje geld verdient met zijn webshop, schat dat hij nu ongeveer 80 procent van zijn omzet misloopt. "Wat het nog oneerlijker maakt is de situatie in supermarkten. Daar is het vaak een drukte van belang. Op een markt als hier in Winschoten is de kans om besmet te worden erg klein. De meeste mensen worden binnen besmet, in huiselijke kring, niet in de buitenlucht. Dat blijkt ook uit de cijfers van het RIVM."

Cora-Yfke Sikkema: de rek is eruit

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt, die het verhaal van de actievoerende marktkooplui aanhoorde, beaamt dat veel (met name kleine) ondernemers op hun laatste benen lopen. "De rek is eruit. Ik hoor steeds meer verhalen van ondernemers bij wie het water tot aan de lippen komt."

Naast een luisterend oor bieden kan Sikkema niet veel. "Wij zijn als gemeente gebonden aan de regels die ons worden opgelegd. Ik kan alleen tijdens overleggen aankaarten waar de ondernemers, maar ook de burger in de straat, tegenaan lopen. Ik ben echter geen premier."

"Het is een lastig verhaal", vervolgt Sikkema. "Je ziet nu ook landelijk het aantal besmettingen weer oplopen. Wat is wijsheid? Nogmaals, ik weet wel dat bij velen de rek eruit is. Dit moet niet te lang meer duren."