Vaccinatiepaspoort is een prima plan? Of leidt een dergelijk paspoort tot een tweedeling in de maatschappij?

Tijdens de EU-top over de coronapandemie vorige week, schemerde door dat diverse EU-lidstaten optimistisch zijn over de invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort. Nederland heeft ook geen bezwaar, al vindt Mark Rutte het nog te vroeg om een beslissing te nemen. Is de invoering van een vaccinatiepaspoort een prima plan, of leidt dit tot een tweedeling in de maatschappij? Wat is uw mening?

Met name de  zuidelijke EU-lidstaten, die voor een groot deel afhankelijk zijn van toerisme, dringen aan op de invoering van een vaccinatiepaspoort, waarmee burgers in alle EU-landen het recht hebben om vrij te reizen.

Frankrijk en België voerden aan dat een vaccinatiepaspoort kan leiden tot discriminatie. Zo voerde de Franse president Macron aan dat jongeren (en een deel van mensen onder de 60 jaar) bijvoorbeeld in de zomer niet naar het buitenland op vakantie kunnen, omdat ze pas na de zomer kunnen worden gevaccineerd.

Of dit ook in Nederland geldt zal de tijd moeten leren. De NOS meldde eerder dat Nederland genoeg coronavaccins heeft besteld om vóór 1 juli 12 miljoen burgers in te enten, afhankelijk van de levering.

Oneerlijke situatie

De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt dat een dergelijk bewijs tot een oneerlijke situatie kan leiden. Omdat jongeren het laatst worden gevaccineerd, worden zij mogelijk in de zomer geweerd als ze naar een ander land willen reizen.

Daarnaast komt met het verplichten van vaccinaties het recht op onaantastbaarheid van het lichaam of het recht op de vrijheid van godsdienst in het geding. Verder zijn er mensen met onderliggende medische problematiek, die niet zitten te springen op een coronavaccin.

Zie: https://www.facebook.com/streekblad/posts/4149702841718389