Sterfgevallen lager dan normaal voor de tijd van het jaar (Voorzichtige conclusie: Vaccineren van ouderen sorteert effect)

Het aantal sterfgevallen lag vorige week voor het eerst sinds half september lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Dat met het Centraal Bureau voor de Statistiek. CBS vermoedt dat dit komt omdat steeds meer ouderen zijn gevaccineerd tegen COVID-19, al is daar nog geen hard bewijs voor.

Vorige week overleden ongeveerd 3.200 mensen, 300 minder dan een week eerder en 200 minder dan normaal voor de tijd van het jaar. Dat laatste stellen de statistici vast door te kijken naar sterftecijfers van de afgelopen jaren en demografische trends.

Zowel bij tachtigplussers als bij gebruikers van langdurige zorg, zoals verpleeghuisbewoners, is het aantal sterfgevallen nu lager dan normaal. Gekeken naar de afgelopen vier weken is het aantal 80-plussers dat met Covid-19 in het ziekenhuis belandt eveneens gedaald.

Volgens het RIVM is ook de daling van het aantal besmettingen onder bewoners van verpleeghuizen ingezet. Ook zeventigplussers werden de afgelopen week minder vaak positief getest op het virus.

Ziekenhuisopnames laatste vier weken

Als wordt gekeken naar de ziekenhuisopnames van Covid-patiënten in de laatste vier weken blijkt dat slechts 13 procent onder de vijftig jaar is.