Duitsland blijft tot 28 maart in lockdown, maar kondigt ook versoepelingen aan (Kunnen we dit in Nederland ook verwachten?)

Bondskanselier Angela Merkel heeft aangekondigd dat in Duitsland de lockdown duurt tot 28 maart. Ook werd een vijfstappenplan aangekondigd om de coronamaatregelen geleidelijk te versoepelen. Voor de Nederlander zijn de uitspraken van Merkel interessant, omdat de beleidsmakers in Nederland vaak het voorbeeld van onze oosterburen volgen.

Vanaf komende maandag mogen maximaal vijf personen uit twee huishoudens weer met elkaar afspreken, meldt NU.nl. Eerder mochten in Duitsland de kappers weer aan het werk en werden de scholen geopend. In de volgende fase zouden ook boekhandels, bloemenzaken en tuincentra moeten volgen. Wel gaan er in de geopende zaken hygiënemaatregelen en bezoekersmaxima gelden, zo meldt NU.nl.

Restaurants en theaters weer open als situatie niet verslechtert
In regio's waar het aantal besmettingen onder de 100 per 100.000 inwoners is gedaald, mogen onder meer musea, dierentuinen en historische gedenkplaatsen weer opengaan. Daarbij moet vooraf wel worden geboekt en gelden er tijdslots. Als de situatie in de twee weken die daarop volgen niet verslechtert mogen restaurants en cafés weer buiten gasten ontvangen en mogen onder meer bioscopen, theaters en muziekpodia weer open.

De Duitse bondskanselier en de deelstaatpremiers hebben wel een noodrem in het vijfstappenplan ingebouwd. Die maakt het mogelijk om de regels aan te scherpen als het aantal besmettingen weer boven de 100 per 100.000 inwoners stijgt.

Corona-sneltest

Iedere Duitsermag vanaf volgende week wekelijks een gratis corona-sneltest doen.