Run op vakanties in eigen land, ook campings in (Zuid)oost-Groningen profiteren hiervan

Veel Nederlanders kiezen er dit jaar voor om vakantie in eigen land te vieren vanwege de coronaperikelen en de daarmee gepaard gaande onzekerheid. Een rondgang langs campings in (Zuid)oost-Groningen wijst uit dat ook die regio bijzonder in trek is. "Mensen kiezen voor zekerheid", zegt Francisca Kampshoff van camping De Barkhoorn in Sellingen.

Kort nadat demissionar premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdagavond had medegedeeld dat buitenlandse reizen in mei wordt afgeraden, stond de telefoon roodgloeiend. "Voor de meivakantie zijn nog wel camper- en caravanplaatsen en plekken om de tent op te zetten beschikbaar, maar de huisjes met privé-sanitair zijn volgeboekt. Ook voor de zomervakantie stromen de boekingen binnen", zegt Kampshoff. "We hebben net weer een boeking binnengekregen voor 19 augustus."

"Mensen zijn toch wat huiverig om een reis naar het buitenland te boeken. Je weet namelijk niet hoe de situatie rond het coronavirus zich ontwikkeld. Vandaar dat velen het zekere voor het onzekere nemen."

"Ik had bijvoorbeeld onlangs een echtpaar aan de lijn, dat voor de zomer heeft geboekt. Ze vertelden dat er wat ziekte in de familie is en dat ze daarom niet de kans wilden lopen in het buitenland te zitten mocht de gezondheid van de zieke achteruit gaan. Ook hoor je vaak dat mensen niet de kans willen lopen in Nederland of op de plaats van bestemming in quarantaine te moeten."

Veel gasten die vorig jaar een plekje hadden gereserveerd op De Barkhoorn, komen dit jaar terug. "Ook mensen van ver buiten de provinciegrenzen. Ze kwamen er achter dat de provincie Groningen wel heel erg mooi is."

Mensen kiezen bewust voor deze provincie om Groningen te beleven

Daar sluit Rommie Smids van camping De Bouwte in Midwolda zich volledig bij aan. "Mensen kiezen bewust voor deze provincie om Groningen te beleven. Voor een groot aantal gasten was het de eerste keer dat ze in de provincie Groningen waren, en dit jaar komen ze terug."

Ook op camping De Bouwte zijn chalets met eigen sanitair erg in trek. "De meeste mensen die bij ons hebben geboekt dit jaar komen van buiten Groningen. Ook vorig jaar was die tendens te zien. Dat komt waarschijnlijk omdat er in de provincie Groningen niet zo veel coronabesmettingen zijn. In 2020 was dat ook zo."

Smids merkt dat er grote behoefte is onder de mensen om er even een paar dagen, een weekje of langer tussenuit te gaan. "De laatste tijd is het toch veel kommer en kwel. Veel mensen hebben duidelijk behoefte aan ontspanning en niet die eeuwige verhalen over corona. Hier is rust en ruimte genoeg."

Veel boekingen van buiten de provinciegrenzen

Camping Wedderbergen heeft normaliter juist veel gasten uit de 'eigen' omgeving; nu ziet Nieke Smit dat er opvallend veel boekingen van buiten de provinciegrenzen komen. Volgens haar zijn met name de chalets erg in trek. "Voor Pasen zijn we al helemaal volgeboekt, en datzelfde geldt voor de bouwvakvakantie in de regio Noord, die loopt van 26 juli tot en met 13 augustus."

"Voor de meivakantie kregen we eveneens veel boekingen binnen, nog vóór het negatieve reisadvies voor vakanties in het buitenland. Mensen hebben blijkbaar niet gewacht wat het reisadvies van de regering zou zijn, maar voor zekerheid gekozen. Dit zie je ook voor de boekingen later dit jaar. Men wacht niet af, maar wil verzekerd zijn van een plekje."

Smit durft dan ook wel te zeggen dat ook 2021 een goed jaar wordt. "Vorig jaar waren we al nagenoeg volgeboekt en ook voor dit jaar loopt het storm. Het zal me niets verbazen als we dit jaar ook binnenkort volgeboekt zijn."