Oud-Winschoter Rinse van Gans in de ban van de sigaar

Rinse van Gans komt oorspronkelijk uit Winschoten en hij woont in Leeuwarden. Maar hij opent op 1 april een sigarenzaak aan de Waagstraat in Groningen.

,,Tja, de liefde”, verzucht hij, gevraagd naar de keuze van zijn domicilie. Maar een andere liefde trok hem naar de Waagstraat. De liefde voor de stad. ,,Ik loop hier nu weer een paar weken rond”, zegt hij. ,,Het is net of ik weer thuis ben.”

Hij studeerde aan de Hanzehogeschool, maar pakte als jochie van 15 al de trein naar de stad, samen met een vriendje. ,,Dan gingen we naar sigarenspeciaalzaak Homan op het Zuiderdiep en kochten we een sigaar.” Wonderlijk tafereel moet dat geweest zijn: twee groen-geel uitgeslagen puistenkoppen op het muurtje tegenover de Free Record Shop (toen nog) die verdwenen achter de enorme rookpluimen van de betere bolknak.

Diepe liefde voor de geur en de smaak

De diepe liefde voor de geur en de smaak van de sigaar is toen wel ontstaan bij Van Gans. Jaren stond Van Gans voor de klas aan de NHL in Leeuwarden. Hij rookte natuurlijk wel eens een sigaar, sloot zich aan bij genootschappen - rond de sigaar hangt een enorme cultus die te vergelijken is met die rond de wijn en de whisky. Zo kun je straks terecht voor sigaren uit onder meer Cuba, Nicaragua, de Dominicaanse Republiek en Honduras. De sigaren zijn er los te koop of per kist. En hij verkoopt humidors. Nee, dat zijn geen personages uit Harry Potter-romans, het zijn kastjes waarmee je de sigaar precies de juiste luchtvochtigheid biedt.

Terwijl hij zo voor de klas stond, begon het steeds vaker te kriebelen bij Van Gans.. De sigaren lonkten, hij droomde van een eigen zaak. Liefst in Groningen. ,,Ik heb Leeuwarden nog onderzocht, maar dat was binnen een kwartier wel duidelijk. Groningen. Kijk nou hoe ik hier zit: het beeld van Rapbenhaupt, het Goudkantoor, het stadhuis, alle toeristen die hier straks langslopen.”

Hummidor

Hoewel hij ook shag en sigaretten gaat verkopen, is de specialisatie van Van Gans de sigaar, een deel van de zaak is zelfs ingericht als hummidor. Daar voelt het een stuk warmer en vochtiger aan dan voorin de winkel. Kan in een bescheiden prijsklasse, maar ook duurder. ,,Kijk, als je voor een tientje sigaretten koopt, leg je dat bedrag neer omdat je de nicotine nodig hebt. Een sigaar is niet iets wat je zomaar wegpaft. Daar ga je voor zitten. Met een mooi boek, of een glas whisky of een kop koffie. Dat doe je als je tijd hebt. Het is echt een moment.”

Van Gans is er van overtuigd dat Groningen klaar is voor de sigaar. Hij is het in ieder geval zeker.

Bram Hulzebos